- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Kimov unuk mostarski student

Kim Han Sol, unuk severnokorejskog vođe Kim Džong Ila, koji od pre destak dana pohađa Koledž ujedinjenog sveta (KUS) u Mostaru, privlači pažnju predstavnika brojnih svetskih medija, koji ne prestaju da opsedaju internat na Belom bregu u gradu na Neretvi.

Kada je 16-godišnjeg potomka severnokorejskog doživotnog predsednika Kim Il Sunga opkolila ekipa bosanske televizije, on je na tečnom engleskom kratko rekao: „Nemam komentar. Molim vas da poštujete moju privatnost.“

Kimov najstariji unuk prvi je đak iz Severne Koreje koji se upisao na jedan od 13 univerziteta KUS-a, koji ima ogranke u 130 država širom sveta, između ostalog u Kanadi, Holandiji, Venecueli, Britaniji i SAD.

On je doputovao u Bosnu sa zakašnjenjem, nakon što nije uspeo da dobije vizu za Hongkong, jer se članovi dinastije Kim nalaze na spisku osoba kojima su Ujedinjene nacije uvele sankcije na putovanja.

Na snimcima objavljenim u medijima, Han Sol izgleda kao svaki drugi tinejdžer, nosi naočare s debelim crnim okvirom, ima dve minđuše i drečavonarandžastu farbanu kosu.

Jedina razlika je u tome što ga u stopu prate dvojica korpulentnih privatnih telohranitelja. Novinarima je kazao da je srećan u Mostaru, da mu se dopadaju ljudi, ali i hrana. Nakon što su reporteri iz Japana, Južne Koreje i drugih zemalja danima nastojali da uhvate mladića u studentskom domu ili na odmoru između časova, portparol škole je sazvao konferenciju za štampu da bi zamolio medije da ga ostave na miru.

– Reč je o maloletniku koji se ne bavi javnom delatnošću. On je običan đak, kao svaki drugi. Ovde će imati uslove kao svi ostali učenici, isti smeštaj i hranu. Dobio je sve potrebne dozvole da ostane s nama naredne dve godine. Mi smo, kao škola, obavezni da mu obezbedimo sigurnost i privatnost – izjavila je Jasminka Bratić u prepunoj sali KUS-a.

Ostali đaci su takođe radoznali i žele bliže da se upoznaju s mladićem koji dolazi i zemlje o kojoj se malo zna.

– Zanimalo me je kakav je, ali se ispostavilo da je Han Sol isti kao svi mi. Odlično zna engleski i vrlo je društven – rekao je lokalnim medijima Kimov drug iz razreda, dodajući da Korejac deli sobu sa učenikom iz Libije.

Han Sol će na engleskom slušati predavanja iz hemije, fizike, matematike i ekonomije sa još 153 učenika koji su se ove godine upisali na KUS plativši godišnju školarinu od 12.500 evra.

Otac u egzilu

Han Solov otac Kim Džong Nam, najstariji sin severnokorejskog vođe, trenutno živi u egzilu u Makau, na jugu Kine. U žižu svetske javnosti dospeo je 2001, kada je uhvaćen na aerodromu u Tokiju dok je, sa dve žene i četvorogodišnjim Han Solom, s lažnim pasošem pokušao da uđe u Japan da bi „video tokijski Diznilend“.
Zbog međunarodnog skandala koji je tada izazvao pao je u očevu nemilost i ispao iz trke za diktatorovog naslednika.

(Blic)

Podelite ovu stranicu!