Udruženja: Stanje u RTV se neprestano pogoršava

"Ponižavaju se novinari, novinarstvo, i zdrav razum"

20. maj 2017

Novinarska i medijska udruženja saopštila su danas da se stanje u Radio-televiziji Vojvodine (RTV) neprestano pogoršava.

„Godinu dana posle ‘blickriga’, odnosno ekspresne postizborne političke čistke nepodobnih urednika i novinara na Javnom servisu Vojvodine, novinarska i medijska udruženja konstatuju da se stanje u ovoj medijskoj kući neprestano pogoršava, da u njoj vladaju bezakonje i voluntarizam i da se ponižavaju i novinari i novinarstvo, pa i zdrav razum“, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se ocenjuje da RTV-om upravljaju kadrovi „više nego skromnih stručnih kapaciteta, koji i ne kriju da ne prave razliku između jednopartijskog državnog javnog informativnog preduzeća i javnog medijskog servisa, i od kojih su neki dugo već u v.d. stanju“.

Kako se navodi, još uvek, bez ikakvog obrazloženja, a protivno zakonitosti postupka i ugrožavajući prava građana, nisu okončani konkursi za programskog direktora i glavnog i odgovornog urednika koji su raspisani pre godinu dana, i pored činjenice da su se na njih javile osobe koje ispunjavaju uslove za te pozicije.

„Podsećamo da je ‘blickrigu’ prethodila protivzakonita smena dotadašnjeg programskog direktora RTV-a Slobodana Arežine i da se pred novosadskim sudom vodi spor po njegovoj tužbi protiv ovog javnog servisa“, navodi se u saopštenju koje potpisuju Nezavisno udruženje novinara Srbije , Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija , Asocijacija lokalnih nezavisnih medija Lokal pres i Asocijacija onlajn medija.

Kako se dodaje, rukovodstvo RTV-a je nastavilo da „otpušta, ponižava i marginalizuje najbolje novinare“, a na njihova mesta dovodi „nestručne naprednjačke kadrove“.

Navodi se da menadžment RTV-a „ozbiljno ugrožava i radna prava zaposlenih, između ostalog i odbijajući da im produži ugovore, i zapošljavajući ih „na lizing, preko raznoraznih agencija“.

U saopštenju se ocenjuje da je pored „osione vlasti“, za stanje na RTV-u najodgovorniji Savet Regulatornog elektronske medije (REM), koji je u Upravni odbor Javnog servisa Vojvodine izabrao ljude „čiji se jedini ‘kvalitet’ ogleda u političkom poslušništvu, a ne treba zaboraviti da se neki od njih nalaze i u veoma ozbiljnom sukobu interesa“.

U saopštenju se ocenjuje da i događaji na RTV-u svedoče o neophodnosti da celokupan Savet REM-a podnese ostavke.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Državne jasle
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga