Trifunović i Kojo poručili Vučiću: Abdiciraj, građani ne pristaju na tvoje izbore

"Barbara nije novinarka, Omer Mehić nije bio pijandura, RTS nije javni servis građana Srbije, političko ubistvo Olivera Ivanovića nije incident, laž nije drugo mišljenje, tvoje ucene i kupovina glasova i mafijašenje nisu izbori i to ti više neće proći"

19. jan 2019

Glumac Branislav Trifunović večeras je sa protesta „Jedan od pet miliona“ poručio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da građani Srbije neće pristati na ono što on naziva izborima, a opozicionim političarima koji šetaju sa njima preporučio da poslušaju i razumeju svoj narod koji želi servis građana, a ne vlast.

„Aleksandre Vučiću, od večeras građani će stvari nazivati pravim imenom. Barbara nije novinarka, Omer Mehić nije bio pijandura, RTS nije javni servis građana Srbije, političko ubistvo Olivera Ivanovića nije incident, laž nije drugo mišljenje, tvoje ucene i kupovina glasova i mafijašenje nisu izbori i to ti više neće proći“, rekao je Trifunović.

Poručio je da građani neće pristati da učestvuju u tome i da izbori podrazumevaju slobodu mišljenja i govora.

„Na to što ti zoveš izborima – mi ne pristajemo. Izbori da, ali sa pravom slobode, Aleksandre Vučiću“, rekao je Trifunović obraćajući se okupljenima sa kamiona.

Opozicionim političarima koji šetaju sa njima, Trifunović je poručio da poslušaju svoj narod, da razumeju da narod ne želi da bira vlast, nego servis građana.

„Nužno je uspostaviti mehanizme da se ovakva vlast nikada više ne ponovi. Sa ovog mesta poslednje oaze normalnosti u Srbiji pozivam političare koji šetaju sa nama da poslušaju svoj narod… dosta nam je vrhovnih komandanata, ne zanima nas koliko nam predsednik spava. Hoćemo normalne ljude koji će raditi ono za šta ih plaćamo“, kazao je Trifunović.

On je rekao da narod hoće plan o tome kako će se napraviti sistem da se „ovo zlo nikada ne ponovi i da niko nikada ni ne pomisli da može da radi narodu“ ovo što radi aktuelna vlast.

„Hoćemo da se političari prilagode državi, a ne da državu prilagođavaju sebi, hoćemo da nam napišete kako ćemo da vas kontrolišemo i smenimo ako ne budete valjali. Hoćemo da nam napišete i potpišete imenom i prezimenom. Ovo je naša zemlja i dosta je toga“, kazao je Trifunović i dodao da je pokrenuta lavina protesta u gradovima širom Srbije i da se ne može zaustaviti.

Glumac Nikola Kojo pozvao je predsednika Srbije Aleksandra Vučića da abdicira uz poruku da je došao kraj.

„Jedini i pravi cilj si ti i tvoja svita koja mora otići dok još nije kasno, zato te prozivamo i pozivamo da abdiciraš, samokrunisani kralju. Abdiciraj i ništa se neće desiti osim lustracije. Mora tako, da više nikome ne bi palo na pamet da pljačka sopstveno stanovništvo“, poručio je Kojo.

On je kazao da je Vučić izvršio „svoj blic krig, svoj atak na kapital, resurse i pamet ovog naroda“ i da je „vrhunski obavio posao“.

„Silovao si i ucenio kompletno stanovništvo, silovao svojim konferencijama za novinare, vađenjem dece iz smetova, rušenjem Savamale, padom helikoptera, kupovinom Kopernikusa i ova noć je prekratka da se pobroje sva tvoja nedela“, kazao je Kojo.

On je naveo da je Vučić suspendovao pravo i pravdu i da je rešio da bude i institucija i pravo i pravda.

„Zaigrao si se, Aleksandre, zaboravio si da si ti naš službenik i da te mi plaćamo. Mi hoćemo da nema gladnih u 21. veku i ne plaćamo te da budeš sudija, novinar, advokat, akušer, babica, inspektor i selektor“, kazao je glumac.

Poručio je Vučiću da je narod rešio da on ode.

„Zaustavio si nam život na određeno vreme i promovisao mučenje i patnju u periodu između kolevke i groba. Sada je tome došao kraj“, rekao je Nikola Kojo, a okupljeni su uzvikivali „Vučiću, odlazi“.

Učesnici protesta potom su krenuli u protestnu šetnju centralnim ulicama Beograda do zgrade Radio-televizije Srbije.

Na čelu kolone bio je veliki transparent „Jedan od pet miliona“.

Kada je kraj kolone bio kod Narodnog pozorišta početak je bio kod Ateljea 212 u Svetogorskoj ulici, a kada su poslednji učesnici napuštali plato kod Filozofskog fakulteta učesnici protesta su bili nedaleko od Doma omladine u Beogradu.

Podsetimo, organizatori protesta zatražili su u petak da se sa generalnim direktorom Radio-televizije Srbije Draganom Bujoševićem i glavnim i odgovornim urednikom informativnog programa RTS-a Nenadom Lj. Stefanovićem sastanu večeras u 19.30 u zgradi javnog servisa, zbog čega je najavljeno duže zadržavanje okupljenih u Takovskoj ulici ispred zgrade RTS-a.

Javni servis na prvom programu sat vremena uživo je prenosio kontramiting koji je organizovala Srpska napredna stranka u danu kada je Beograd posetio predsednik Rusije Vladimir Putin, dok je izveštaj o memorijalnoj šetnji za ubijenog predsednika Incijative SDP Olivera Ivanovića koji su organizovali učesnici protesta „Jedan od pet miliona“ dan ranije, trajao tačno 53 sekunde, što, kako su ocenili, „nije sloboda medija“.

Međutim, kako je rečeno ispred RTS-a, Dragan Bujošević i Nenad Stefanović nisu mogli da prime predstavnike demonstranata na razgovor pošto nisu u zgradi, i poručeno im je da svoje zahteve predaju na pisarnici.

Radnici obezbeđenja na ulazu u zgradu RTS-a kazali su Trifunoviću i ostalim predstavnicima protesta, da su u zgradi samo oni i da je procedurom predviđeno da ostave pismo kojim traže da ih Bujošević primi, na šta je glumac kazao da su se juče javno najavili.

„Poslaćemo pismo, pa ćemo se videti i pričati sigurno. Oslobodićemo ovu zgradu“, kazao je Trifunović i pozvao učesnike protesta „Jedan od pet miliona“ da nastave protestnu šetnju. Trifunović je ispred zgrade RTS-a pročitao zajednički apel grupe od 105 profesora Filozofskog fakulteta u Beogradu, kojim su pružili podršku građanskim protestima protiv aktuelne vlasti u Srbiji.

Okupljeni su prethodno intenzivno zviždali kako bi ih čuli „ovi što pričaju bajke“.

Sa razglasa na kamionu puštena je muzika (Balašević, Goblini…), a građani su nosili transparente „Reci ne čiki sa sendvičima“, „Dosta smo vas gledali“, „Država srama“, „Mi smo uz narod, ne uz sadašnje i bivše lopove“, „Ima nas najviše“, „Probudi se, ustani Srbijo“ i „Jedan jedini zahtev – Vučić ostavka“.

(Autonomija/Beta/N1)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga