Tribina: Građani nemaju pristup lokalnim institucijama

"Ćutanje uprave, ignorisanje zahteva građana i zastrašivanje, jedini su način komunikacije vlasti sa građanima i udruženjima"

29. jun 2018

Grupa za konceptualnu politiku Novog Sada ocenila je večeras da građani u Novom Sadu nemaju pristup institucijama lokalne samouprave u smislu učešća u donošenju odluka, a da Saveti mesnih zajednica ne sazivaju Zborove koje iniciraju sami građani, ili sprečavaju njihovo održavanje.

Kako je rečeno na tribini Grupe za konceptualnu politiku, nekoliko lokalnih građanskih inicijativa u Novom Sadu pokušale su da u dijalogu sa institucijama rešavaju probleme, poput nezadovoljstva smanjenjem broja zelenih površina, ali su ih nadležni ignorisali.

„Ćutanje uprave, ignorisanje zahteva građana i zastrašivanje, jedini su način komunikacije vlasti sa građanima i udruženjima“, rekla je na tribini članica grupe Branka Ćurčić.

Kao je objasnila, ovakav odnos institucija, koje bi trebalo da se bave upravo problemima građana i da rade u njihovom interesu“, ohrabruju ljude na samoorganizovanje“ i samostalnu borbu.

Kourednik biltena „Stanar“ i član Inicijative „Ne damo livadicu“ Ozren Lazić, rekao je da je ta inicijativa pokušala na više načina da ostvari svoja prava, poput organizovanja Zbora građana u mesnoj zajednici Žitni trg u Novom Sadu, te da su skupili i potpise za sazivanje Zbora, predate 9. maja, ali se nadležni nisu oglasili.

Incijativa „Ne damo livadicu“ organizovana je zbog „odbrane“ jedine preostale zelene površine u delu grada Rotkvarija, a kako je objasnio Lazić detaljni plan regulacije tog dela Novog sada predviđa da na tom mestu bude izgrađen osmospratni objekat.

„Iako je po zakonu rok za sazivanje Zbora građana mesec dana, mi do danas nismo dobili nikakav odgovor niti se mesna zajednica oglasila“, ispričao je Lazić, i dodao da članovima inicijative nije pomogao ni sastanak sa predsednikom Skupštine grada Novog Sada.

Prema njegovim rečima, mesna zajednica je sama trebalo da obavesti ljude o spornom planu detaljne regulacije, da „okupi komšije“ i sa njima pre svega razgovara o planovima, a ne da zatvara vrata onda kada su joj se građani sami obratili nakon što su za planove saznali iz medija.

„To su susreti sa institucionalnim zidovima„, ocenio je Lazić.

Zoran Gajić iz Grupe za konceptualnu politiku Novog Sada, upozorio je da Zakon o lokalnoj samoupravi garantuje građanima sazivanje Zborova, te da je dužnost predsednika Skupštine grada ili opštine da to učini, ako izostane reakcija.

„Ukoliko Zbor nije sazvan, sledi smena Saveta mesne zajednice, bez obzira na izbore koje potom slede“, objasnio je Gajić, navodeći da građane ne treba da zanimaju „izborne kampanje“, već obezbeđivanje i ostvarivanje njihovih prava.

Grupa za konceptualnu politiku objavila je i na tribini predstavila i novo izdanje biltena „Stanar“, koji je posvećen motivisanju građana za uključivanje u procese upravljanja, odlučivanja i udruživanja u lokalnim i mesnim zajednicama.

Bilten je štampan u 25.000 primeraka, a aktivisti su pozvali građane da im se jave, nakon čega će oni organizovati podelu biltena ispred njihovih mesnih zajednica. Primerci biltena dostupni su i u Omladinskom centru CK 13 u Novom Sadu.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga