Serijal Borderland Soundtrack od utorka na RTS-u

Serijal se bavi ulogom i značajem muzike u kulturi otpora i traga za konturama takozvane „sedme republike“ – samonikle pop kulturne sfere na postjugoslovenskom prostoru

03. mar 2019

Serijal od 10 dokumentarnih filmova pod nazivom „Borderland Soundtrack“ autorke Brankice Drašković, inspirisan knjigom „Sedma republika“ Ante Perkovića o popularnoj kulturi u jugoslovenskom raspadu, biće prikazivan na Drugom programu Radio-televizije Srbije od utorka, 5. marta.

Serijal se bavi ulogom i značajem muzike u kulturi otpora i traga za konturama takozvane „sedme republike“ – samonikle pop kulturne sfere na postjugoslovenskom prostoru, navodi se u saopštenju za javnost produkcije “Kontraplan”.

U serijalu učestvuje više od 70 muzičara, teoretičara, pisaca i novinara iz Beograda, Novog Sada, Zagreba, Pule, Rijeke, Splita, Zadra, Sarajeva, Zenice, Ljubljane, Maribora, Kopra, Skoplja, Berlina…

Među njima su Darko Rundek, Zoran Kostić Cane, Srđan Gojković Gile, Koja, Zoran Predin, Mirko Srdić, Aleksandar Stojković ST, Edo Maajka, Damir Avdić, Sara Renar, Boris Vlastelica, Mile Kekin, Vasko Atanasoski, Nenad Marić, Mitja Velikonja, Branimir Slijepčević Brada, Gregor Tomc, Ana Hofman, Petar Janjatović, Ana Martinoli, Ante Perković, Selvedin Avdić, Igor Bašin, Aleksandar Dragaš, Vladimir Arsenijević, Dragan Markovina, Boris Dežulović, Predrag Lucić.

Serijal prati hronološki tok događaja od osamdesetih godina, raspada SFRJ, preko uspostavljanja novih političkih, etničkih i kulturnih razgraničenja u njenom geografskom okviru, do aktuelnih prilika.

U 10 polusatnih tematskih emisija se kroz kombinaciju ličnih sećanja, iskustava i stavova protagonista predstavljaju različiti primeri angažovanosti muzičara koji nisu pristali na zatvaranje u nacionalne kulturne obrasce i nisu odustali od svojih malih ličnih borbi za bolji i pravedniji svet.

“Dramaturški tok emisija podcrtava više od stotinu pesama čije poruke posredno grade priču o vremenu i prostoru u kojem su nastajale i svojim vrednostima i danas, kada rokenrol zajedništvo već odavno ne postoji, čuvaju duh ‘sedme republike’, kao jedne od blistavih metafora ljubavi prema životu u atmosferi besmisla i mržnje koje nas godinama okružuju na postjugoslovenskom prostoru”, piše u saopštenju.

Prva epizoda nosi naziv “Kao da je bilo nekad” i govori o prelasku iz sedme u osmu deceniju 20. veka, koji je bio obeležen procvatom liberalnih ideja i najzanimljivijim periodom u istoriji dotadašnje popularne kulture, naročito u oblasti muzike.

Realizaciju serijala je podržalo Ministarstvo za kulturu i informisanje Srbije.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga