- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Sarajlije i Mostarci podržali Davora Dragičevića i „Pravdu za Davida“

Oko 500 osoba okupilo se u Sarajevu ispred Zemaljskog muzeja BiH dajući podršku Davoru Dragičeviću i grupi „Pravda za Davida“. David Dragičević (21) je nestao je u noći 18. marta 2018. godine, a njegovo tijelo pronađeno šest dana kasnije. Policija je navela da se David ubio, dok njegov otac tvrdi da su Davida „oteli, silovali i ubili nečasni pripadnici MUP-a Republike Srpske“.​

Organizator protesta je bila neformalna grupa građana koja je putem društvenih mreža pozvala Sarajlije da se okupe ispred muzeja. Nakon 45-minutne blokade glavne saobraćajnice, demonstranti su se počeli polako razilaziti.

Prisutnima se obratio Muriz Memić, otac Dženana (21), mladića koji je u noći 8. februara 2016. godine u Velikoj aleji u sarajevskom naselju Ilidža, pod nerazjašnjenim okolnostima, zadobio povrede opasne po život, a preminuo je 15. februara na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

Istovremeno, na Španskom trgu u Mostaru mirno je protestovala grupa od oko 30 građana kako bi, kako je istakla, iskazala podršku Davoru Dragičeviću. Mirno okupljanje najavili su i za srijedu, 26. decembar.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!