Sanja Kljajić: Strašna je Vučićeva izjava o javnim servisima

Smene na RTV-u su u direktnoj vezi sa parlamentarnim izborima

01. jun 2016

Novinarka Radio-televizije Vojvodine (RTV) Sanja Kljajić izjavila je danas da je “strašno” to št je predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio da ne želi da gostuje na javnim medijskim servisima.

“Zapravo je strašno što premijer jedne države kaže da neće da gostuje na javnom servisu”, kazala je Sanja Kljajić gostujući na Televiziji N1.

Ocenio je da Vučić vrši pritisak na pravosuđe kada kaže da su sve procedure ispoštovane u smenama na RTV-u, pogotovo ako se imaju u vidu moguće tužbe koje će smenjeni novinari i urednici podneti.

“To je vrsta uticaja na pravosudni servis. Javni servis nije u nadležnosti skupštine i premijera. Vučić ne sme da se meša u uređivačku politiku”, kazala je Sanja Kljajić.

Dodala je da su na RTV-u vidljive promene u uređivačkoj politici.

“Ne možemo biti toliko naivni da izbegnemo da to dovodimo u vezu sa parlamentarnim izborima koji su održani. Ne tražimo ostavke ljudi koji su izabrani, već da se utvrdi lanac odgovornosti. Prvo Upravni odbor da podnese ostavke, a potom da se ispita uloga Saveta REM-a, koji je izabrao taj upravni odbor”, rekla je Sanja Kljajić.

Novinarka RTV-a Vanja Đurić kazala je da su nakon smena na RTV-u neki profesionalni principi uništeni. “Monitoring će, plašim se, pokazati da se u ovom periodu ne ispunjava uloga javnog servisa”, navela je Vanja Đurić.

Ona je upitala zašto je bilo tako važno da se preko noći dogode smene, pošto je RTV sada “u v.d. statusu”.

“Novo rukovodstvo se ponaša kao da ih ne zanima šta su naši zahtevi, šta mi to tražimo na ulici. Niko od nas nije došao po političkoj liniji, niko od nas ne čuva fotelje, jer u njima nismo ni bili. Mi nemamo problem sa tim da se naši ugovori javno objave i da javnost zna kolike su naše plate”, kazala je Vanja Đurić.

Ona se ogradila od političara koji su prisustvovali protestima i dodala da oni kao organizatori protesta ne mogu nikome da zabrane da se pojave na skupovima.

Vanja Đurić je poručila da se ne plaši zbog dešavanja na RTV-u i dodala da oni koji se plaše ne treba da se bave novinarstvom.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovely Jubbly
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga