- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Restrikcije vode u Novom Sadu zbog uklanjanja montažnog mosta

Zbog prespajanja cevovoda sa montažno-demontažnog na novi Žeželjev most, kojim se sirova i pijaća voda transportuju sa izvorišta Petrovaradinska ada, restrikcije vode u Novom Sadu trajaće do 18. decembra, iako je prethodno najavljeno da će se normalan režim uspostaviti do večeras.

Kako je rečeno u JKP Vodovod i kanalizacija, radovi koji se izvode na delu od izvorišta Petrovaradinska ada do novosadske strane podrazumevaju stavljanje cevovoda preko montažno-demontažnog mosta van funkcije i osposobljavanje novog, koji će ići preko Žeželjevog mosta.

„Nakon 19 godina funkcionisanja cevovoda preko montažno-demontažnog mosta, došlo je vreme da se on demontira, da se sva infrastruktura prebaci na novi, što je dovelo do restrikcija“, objašnjavaju u Vodovodu.

Kroz cevovod na montažno-demontažnom mostu do sada je prolazilo dve trećine, dok je preko Varadinske duge dostavljana trećina vode sa izvorišta. Zbog spomenutih radova izgubljena je velika količina vode, odnosno oko 25% sirove vode, što znači od 300 do 350 litara u sekundi.

Dotok vode sa Petrovaradinske ade do sada je bio oko 500-600 litara u sekundi, ali je zbog radova sada snižen na oko 220 litara, pošto sirova voda trenutno ide samo kroz cevovod na Varadinskom mostu, dok ostatak od 300-350 litara nije moguće dostaviti zbog radova.

„Preko svakog mosta u NS prolazi voda, što pitka, što sirova, sada jedan od tih mostova rušimo, radovi su kompleksni i teški, tako da ostajemo bez nekog dela vode“, kažu u komunalnom preduzeću.

Prema rečima Rukovodioca Službe distribucije Fabrike vode Miroslava Jelečanina, u toku su radovi na dva čvorišta, što zahteva dosta vremena, pa Fabrika vode ne može da izdrži pet ili sedam dana sa smanjenim kapacitetom sa izvorišta Petrovaradinska ada.

Jelečanin dodaje da na dinamiku radova nije bilo moguće uticati, jer su druge firme prvo morale da završe svoje poslove na gradnji novog železničko-drumskog mosta. Objašnjava da je Vodovod čekao do decembra da otpočne sa radovima, dok sve druge firme nisu završile svoje radove.

Pored radova na prespajanju cevovoda, u fabrici vode su postavljane nove tehnološke pumpne stanice u novoj filter stanici, pa je pritisak u mreži juče bio smanjen sa tri na jedan bar. Zbog naglog pada pritiska pojedini delovi grada kao i stanovi na višim spratovima od juče imaju problem sa protokom vode.

M.Savatović 

Podelite ovu stranicu!