Raskrikavanje: Više od 700 laži na naslovnim stranama tri tabloida u 2018. godini

Informer, Srpski telegraf i Alo

09. jan 2019

Novinari portala Raskrikavanje naveli su da je u 2018. godini bilo više od 700 neistina na naslovnim stranama tri tabloida, saopštila je danas Mreža za istraživanje kriminala i korupcije – KRIK.

Kako su naveli u saopštenju, list „Informer“ je u 2018. godini imao 351 neutemeljenu vest na ukupno 306 naslovnih strana, list „Srpski telegraf“ je tokom prethodne godine imao 230 netačnih tvrdnji na 223 naslovne strane, dok je treće mesto po broju lažnih vesti zauzeo list „Alo“ sa 149 lažnih vesti na 358 naslovnih strana.

KRIK navodi da su novinari Raskrikavanja do tih podataka došli analizom i pregledom svih naslovnih strana ovih listova u 2018. godini, ne uzimajući u obzir vesti o estradi i vesti o ubistvu pevačice Jelene Marjanović.

U analizi su utvrdili da su za naslovne strane lista „Informer“ bile karakteristične smrt, krv, uvrede, rat, najava apokalipse i ekskluzivna poverljiva saznanja.

KRIK je naveo i neke od primera naslovnih strana tog lista, kojima se rat na Kosovu najavljivao 25. aprila, pa 15. decembra i na kraju 31. decembra.

Oni navode da je „Informer“ spominjao predsednika Srbije Aleksandra Vučića 90 puta, a da je druga osoba koja je najčešće pominjana na naslovnici jedan od lidera Saveza za Srbiju Dragan Đilas, koji je bio pomenut 80 puta.

Predsednik Rusije Vladimir Putin bio je pomenut više od 60 puta, uvek u pozitivnom kontekstu.

Kada se radi o „Srpskom telegrafu“, KRIK je saopštio da je čak petina vesti na naslovnim stranama tog lista bila o Vladimiru Putinu i njegovim porukama podrške Srbiji, Kosovu i Aleksandru Vučiću.

Oni su podsetili na kampanju koji je ovaj list vodio protiv Fondacije „Podrži život“ i glumca Sergeja Trifunovića, i na to da se i ministar zdravlja Zoran Lončar pozivao na pisanje ovog tabloida.

Navodeći lažne vesti lista „Alo“, KRIK je objavio da su najupečatljivije vesti bile puštanje Luke Bojovića na slobodu, vesti o planovima rušenja Vučića i druge.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Hleba i igara
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga