- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Radio umalo da izazove nesreću

Beograđanin Miroslav M, vlasnik nelegalne radio stanice „Boss“, emitovanjem prorama iz improvizovanog studia u Surčinu ugrozio rad kontrolora leta na aerodromu, jer se  u vezi između pilota aviona i kontrolora leta sa aerodroma „Nikola Tesla“ čula muzika koju je sada već uhapšeni Miroslav M. puštao u etar.

U nekoliko navrata ova vrsta smetnji mogla je da dovede do vazdušne katastrofe, saznaje Blic od sagovornika upućenog u ovaj problem.

Da li i koliko u Srbiji ima piratskih radio-stanica koje emitovanjem programa remete komunikaciju službi najvišeg prioriteta, za sada nije poznato.

„Prema međunarodnim pravilima, postoji frekventni opseg za potrebe kontrole leta. Naime, taj frekventni opseg mora da bude čist, da u njega ne uleću nikakvi zvuci, jer kontrolori leta i piloti moraju da čuju i razumeju svaku reč. Međutim, program nelegalne radio-stanice ‘Boss’, prvenstveno muzika koju su puštali, remetila je čistoću te veze pa se dešavalo da kontrolori sa surčinskog aerodroma ne razumeju pilota i obrnuto“, kazao je za Blic izvor blizak istrazi.

„Stotine aviona dnevno preleti našim nebom, a desetine sleti i poleti sa Aerodroma ‘Nikola Tesla’, a takvo ometanje komunikacije moglo je dovesti do tragedije – avionske nesreće ili sudara u vazduhu, što se na sreću nije dogodilo“, dodaje taj izvor.

Piratski radio „Boss“ je u protekle tri godine, koliko je puštao program, nekoliko puta uleteo u vezu između pilota i kontrolora leta, pa je Ratel podneo prijavu tužilaštvu i RRA.

Na osnovu te prijave tužilaštvo je od policije, tačnije SBPOK-a, zahtevalo prikupljanje potrebnih obaveštenja – da se utvrdi gde su predajnici i antene sa kojih se u etar pušta program nelegalne stanice, kao i otkrivanje lokacije na kojoj se nalazi njen studio. Ubrzo je otkriveno da su predajnik i antena radija u Kumodražu. Tek posle pretresa nekoliko objekata studio Radija „Boss“ lociran je u kafiću u Surčinu.

(Blic)

Podelite ovu stranicu!