PSG: Antimigrantska retorika u Srbiji je odraz populizma i rasizma

"Naša je civilizacijska dužnost da prihvatimo ljude pobegle od besmislenog stradanja"

31. okt 2018

Pokret slobodnih građana (PSG) kritikovao je danas pojavu antimigrantske retorike u Srbiji i ocenio da posebno zabrinjava to što širenje panike i netrpeljivosti dolazi iz dela opozicije.

„Posebno zabrinjava kada širenje panike i netrpeljivosti krene i iz dela opozicije, koja tako čak i Vučićevu vlast neiskusnom posmatraču čini modernijom od njene alternative, koja bi morala da bude i politička i civilizacijska“, naveo je PSG u saopštenju.

Taj pokret je dodao da Srbiji ne preti nikakva posebna opasnost od migranata i da je činjenica da je njih samo 250 prošle godine tražilo azil u Srbiji puno govori o ovdašnjem standardu života.

„Među njima ima i doktora, naučnika, sportista, inženjera, ali i ljudi sklonih lošim stvarima – baš kao i u bilo kojoj drugoj grupi. Naša je civilizacijska dužnost da prihvatimo ljude pobegle od besmislenog stradanja i rata u kome su njihove zemlje samo pioni“, smatra PSG.

U saopštenju se podseća da su Srbi i drugi građani sa ovim prostora u svojoj istoriji utočište nalazili širom Evrope i sveta i da zbog toga nemaju moralno ili bilo koje drugo pravo da pred nevoljnicima zatvaraju vrata.

„Tim pre što migracije iz Srbije poslednjih godina, koje se u 2018. godini približavaju broju od 100.000 ljudi, dobijaju sve elemente – izbeglištva“, dodao je taj pokret.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga