- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Preminuo večiti opozicionar iz Kule

Lokalni političar i opozicioni odbornik u Skupštini opštine Kula Hercen Radonjić Keka preminuo je danas u 58. godini nakon kraće bolesti.

Radonjić je javnosti je postao prepoznatljiv po svojim kontroverznim nastupima, najviše kao “predsednik Crvenke” i “crvenački šerif” koji je, bez podrške velikih stranaka, u više mandata osvajao većinu u savetu Mesne zajednice u Crvenki.

Kritikujući neravnomernu raspodelu budžeta i minorizovanje nadležnosti mesnih zajednica, zagovarao je direktno odlučivanje građana u trošenju budžeta i osnivanje manjih opština.

U više navrata podnosio je inicijativu za referendum da se mesne zajednice Crvenka, Nova Crvenka, Sivac i Kruščić otcepe od matične opštine Kula uz argument da građani ovih naselja pune više od 60 odsto opštinske kase.

Radonjić je otvorenu podršku pružio i meštanima Lipara, koji se od 2013. godine protive da opštini Kula na upravljanje predaju seoski vodovod i groblje.

Na prošlogodišnjim izborima za savet mesne zajednice u Liparu, neformalna grupa građana u izbornoj trci protiv vladajuće SNS-osvojila je svih 11 mandata.

Poslednjih godina, bez presedana učestvovao je na sednicama lokalne skupštine kao jedini aktivni opozicionar.

Argumente za kritiku odluka lokalnih čelnika često je tražio kod nadležnih institucija zahtevajući ocenu zakonitosti.

Hercen Radonjić Keka biće sahranjen sutra, 31. maja, u 15,00 časova na crvenačkom groblju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!