Premijer Crne Gore podržava osnivanje REKOM-a

"Neophodno uključivanje državnih institucija u celom regionu kako bi proces bio uspešno doveden do kraja"

22. juna 2018

Predsednik Vlade Crne Gore Duško Marković izjavio je danas da “apsolutno podržava” Inicijativu za fomiranje Regionalne komisije za žrtve ratova iz devedesetioh gpodina 20. veka (REKOM), saopšteno je danas iz Službe za odnose s javnosću Vlade Crne Gore.

Marković je u razgovoru sa delegacijom Inicijative za osnivanje REKOM-a rekao da podržava napore za stvaranje REKOM-a kao međudržavne komisije, dodao da je civilni sektor na tom planu učinio mnogo, ali je sada neophodno uključivanje državnih institucija u celom regionu kako bi proces bio uspešno doveden do kraja.

„Crna Gora želi da ova inicijativa zadobije podršku svih država regiona kako bi iz tog procesa generacije koje dolaze imale sliku o ružnom delu naše prošlosti, da je nikada ne ponove. Mi ćemo učiniti sve što je do nas da Inicijativa zaživi“, poručio je Marković.

Najavio je da će Inicijativu razmotriti i Vlada Crne Gore, i to već na narednoj sjednici.

„Vi nemate samo moju podršku kao premijera, nego ćete, verujem, imati i podršku Vlade čime će Crna Gora još jednom iskazati svoju odgovornost i svoj jasan stav podrške“, kazao je Marković i dodao da je spreman da o ideji razgovara i sa liderima država regiona.

Koordinatorka Inicijative za osnivanje REKOM-a Nataša Kandić, javni zagovarač za Crnu Goru Dragoljub Duško Vuković i portparolka Inicijative za REKOM u Crnoj Gori Tamara Milaš zahvalili su Markoviću na dosadašnjoj snažnoj podršci Crne Gore Inicijativi.

Sagovornici su se saglasili da su procesi saradnje u regionu, koji su osnaženi Berlinskim procesom, čiji je i Inicijativa za REKOM deo, značajno poboljšali klimu za podršku Inicijativi i dalje jačanje međusobnog povjerenja u regionu.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Ispirač
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga