Pravni fakultet u Novom Sadu ponovo osuđen za diskriminaciju mađarskih učenika

Tužbu protiv Pravnog fakulteta podneo je Savez mađarskih učenika Vojvodine

30. okt 2018

Viši sud u Novom Sadu utvrdio je da je Pravni fakultet u Novom Sadu postupio diskriminatorski kada je ove školske godine uveo obavezu za sve studente koji su se odlučili da polažu prijemni ispit na mađarskom jeziku, da nakon položenog prijemnog ispita dodatno moraju da polažu i srpski jezik, pismeno i usmeno.

“Zabranjuje se tuženom (Pravnom fakultetu) ponavljanje ove radnje diskriminacije…”, navodi se u nepravosnažnoj presudi u koju je Beta imala uvid.

Tužbu protiv Pravnog fakulteta podneo je Savez mađarskih učenika Vojvodine.

Pravnom fakultetu je naloženo da u roku od 15 dana objavi ovu presudu u dnevnim listovima Dnevnik i Mađar so.

Pravni fakultet prethodno je odbijao da organizuje prijemni ispit na mađarskom jeziku, zbog čega ga je tužio Savez mađarskih učenika Vojvodine.

Apelacioni sud u Novom Sadu presudom je u aprilu mesecu ove godine obavezao Pravni fakultet da ubuduće mora da organizuje prijemni ispit i na jezicima nacionalnih manjina i naveo da je Pravni fakultet, odbijajući da to učini, postupao diskriminatorski.

Pravnosnažnom presudom utvrđeno je da je Pravni fakultet u Novom Sadu postupao diskriminatorski prema pripadnicima mađarske nacionalne manjine, jer im nije omogućio polaganje prijemnog ispita na mađarskom jeziku za prethodne tri školske godine, pod uslovima i na način propisan Pokrajinskom skupštinskom odlukom o polaganju prijemnog ispita na visokoškolsku ustanovu čiji je osnivač AP Vojvodina, na jezicima nacionalnih manjina.

Apelacioni sud je tako preinačio presudu Višeg suda, koji je prethodno odbio tužbeni zahtev Saveza mađarskih učenika Vojvodine.

(Autonomija/Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga