Poverenik pokreće nadzor nad Promenadom zbog spornog obaveštenja

"Obaveštenje nije u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti"

30. jan 2019

Obaveštenje koje se u subotu, 26. januara našlo na vratima „Promenade“ uzbunilo je građane koji su se pitali zbog čega tržni centar obrađuje njihove podatke.

Konkretno, u obaveštenju piše da ulazak na posed „Promenade“ podrazumeva i eventualno korišćenje napravljenih fotografija i objavljivanje u medijima, a ukoliko se fotografije budu koristile u javnosti i medijima, sva prava korišćenja ima „Nepi“, investitor.

„Takođe, smatraće se da ste nakon čitanja ovog obaveštenja i ulaska u tržni centar dali svoju saglasnost za obradu fotografije vašeg lika u smislu Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, koja će uključivati, između ostalog, objavu, otkrivanje i prenošenje fotografije. Za korišćenje fotografije i vašeg lika na istom nadoknada ne postoji“, dodaje se u obaveštenju „Promenade“.

Kompanija se u obaveštenju poziva na odredbe Zakona o zaštiti podataka o ličnosti i Zakona o javnom informisanju i medijima.

Međutim, kako za 021 navodi pomoćnik generalnog sekretara u Sektoru za nadzor Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Zlatko Petrović, obaveštenje nije u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti. Kako pojašnjava, snimanje i fotografisanje lica predstavlja obradu podataka o ličnosti i svaka obrada podataka o ličnosti mora imati odgovarajući pravni osnov i svrhu. Da bi se neki podaci prikupljali i obrađivali u skladu sa zakonom, Poverenik to mora da zna.

„Pravni osnov obrade, u skladu sa zakonom, mogu biti zakonsko ovlašćenje ili pismeni pristanak samog lica o čijim podacima se radi. Pre davanja pristanka, rukovalac podataka mora obavestiti lice o svim aspektima obrade podataka o ličnosti, kako bi pristanak bio valjan. Obrada podataka bez pristanka lica predstavlja izuzetak, u skladu sa zakonom. Takođe, u skladu sa zakonom, rukovalac podataka mora Poverenika obavestiti o nameri za uspostavljanje zbirke podataka o ličnosti“, navodi Petrović.

Kako pojašnjava, ovo obaveštenje na vratima „Promenade“ nije u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti, a „Promenada“ Poverenika nije obavestila o formiranju nove zbirke podataka.

„Stoga će Poverenik sprovesti postupak nadzora prema TC ‘Promenada’, kako bi utvrdio sve relevantne činjenice i preduzeo zakonom utvrđene mere“, navodi Zlatko Petrović za 021.

U „Promenadi“ daju drugačije tumačenje sopstvenog obaveštenja. Menadžerka za odnose s javnošću „Nepi Rockcastle“ Tina Mijović poručuje da je u subotu određeni broj fotografa boravio u „Promenadi“ za potrebe fotografisanja unutrašnjosti šoping centra. Obaveštenje se na vratima našlo, kako kaže, isključivo u cilju informisanja posetilaca o fotografisanju prostora, a isto je uklonjeno čim su fotografi završili.

„Kako se određeni broj građana Novog Sada javio sa upitom za dodatno pojašnjenje pomenutog obaveštenja, želimo da otklonimo bilo kakve sumnje u vezi sa tim predmetom. Fotografije nastale tokom 26. januara su namenjene za potrebe ilustrovanja rada TC ‘Promenada’ i korišćenje na veb sajtu centra i društvenim mrežama u vlasništvu centra, uz prethodnu obradu fotografija na način da bude onemogućeno utvrđivanje i prepoznavanje ličnog identiteta pojedinaca“, navodi Tina Mijović.

(021)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga