- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Popov: Korak dalje od statuta?


„Kada neki ljudi u Vojvodini danas žele autonomiju koja se graniči s državom, onda zaboravljaju da je između Beograda i Novog Sada samo sedam minuta razlike ukoliko se ide najsavremenijim tehničkim sredstvima. Da li je potrebno da unutar jedne države na svakih sedam minuta bude drugi državni sistem?“, izjavio je prekjuče predsednik Srbije Boris Tadić, obraćajući se studentima koji posredstvom Fonda “Dr Zoran Đinđić“ odlaze na praksu u austrijske firme. U toj predsednikovoj izjavi, kako tvrde, nisu se prepoznali zvaničnici vojvođanske administracije, ali su mnogi kao motiv za ovu prilično neodređenu poruku šefa države prepoznali upravo vojvođanski statut.
Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov ocenio je da ovom izjavom predsednik Srbije „ide korak dalje“ u odnosu na takođe neodređene komentare u vezi sa sudbinom vojvođanskog statuta.
– Pre nekoliko meseci predsednik Tadić govorio je da nije pravedno da samo Vojvodina ima autonomiju, jer asimetričnost, navodno, destabilizuje Srbiju. Potom je povezao pitanje statuta s procesom regionalizacije Srbije, koji može trajati godinama. Takođe, ovo neustavno stanje proglasio je za javnu raspravu u kojoj je on uočio dve opcije: onu koja se protivi autonomiji i onu koja je za vraćnje na Ustav iz 1974. A sada je ovom tvrdnjom o pokušaju stvaranja dva sistema u Srbiji otišao još korak dalje. Jer, suština te poruke jeste da je predloženi statut za njega neprihvatljiv i da on smatra da je to što se iz Vojvodine zahteva – stvaranje države u državi – naveo je Popov.
On kaže da, kad takve izjave iznose radikali i naprednjaci, to se može tumačiti i kao politički marketing, ali da su one „neprimerene za šefa države, ali i lidera stranke koja je u Vojvodini iznedrila takav tekst statuta“.
– Onda stvarno moramo da se zapitamo u kakvoj to državi živimo. Uostalom, ako se samo pogledaju statuti regiona u evropskim zemljama, onda se može jasno videti da je predloženi vojvođanski statut minimum minimuma, pošto je i ustavni okvir u tom pogledu prilično tesan. Zato nije jasno o kakva dva sistema priča predsednik države? To mora da se jasno obrazloži, jer su takve ocene uvredljive za Vojvođane, ali i mogu da budu motiv za jačanje političkih tenzija u zemlji – istakao je Popov.
Po njegovim rečima, centralna vlast je demonstrirala i „krajnju neozbiljnost u odnosu prema vojvođanskom statutu“.
– To je igra za malu decu. Ako nešto nije u redu, neka kažu otvoreno i vrate ga na doradu. To bi bilo legitimno, ovo nije, već imamo protivustavno stanje. A nedorečenim i kontradiktornim izjavama samo se stvara antivojvođansko raspoloženje u Srbiji, tako da ne bi bilo čudno ni da mi neko u Kraljevu sutra razbije kola zato što imam novosadske tablice. U Beogradu su se već pojavili grafiti protiv Vojvođana. Ne znam kome to odgovara – napominje Popov.

(Dnevnik)

Podelite ovu stranicu!