Poljoprivrednici poručili: Ne damo zemlju

“Ukoliko se usvoje izmene zakona, poljoprivrednici će biti prinuđeni da ostave svoje krave i njive i izađu na ulice, jer neće moći da prežive”

13. avg 2015

Predstavnici udruženja poljoprivrednika oštro su danas kritikovali predložeme izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu i ocenili da će, ukoliko budu usvojene, dovesti do dodatnog siromašenja poljoprivrednika i ugrožavanja celokupnog agrara u Vojvodini.

“Ukoliko se usvoji ovakav Nacrt poljoprivrednici će biti prinuđeni da ostave svoje krave i njive i izađu na ulice, jer neće moći da prežive”, kazala je predsednica Centralne asocijacije proizvođača mleka Vojvodine Sanja Bugarski.

Pojedini poljoprivrednici došli su na javnu raspravu u Skupštinu grada noseći transparente „Ne damo zemlju“.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu Branislav Bogaroški rekao je da je veoma sporan predlog da se do 30 odsto zemljišta u svakoj lokalnoj samoupravi izdaje isključivo pravnim licima, bez jasnih i propisanih kriterijuma.

“To je strašno loše, jer 77 odsto zakupaca državnog zemljišta su fizička lica i time se uvodi diskreciono pravo ministarstva, koje bez jasnih pravila daje 30 odsto zemlje u svakoj lokalnoj samoupravi na 30 godina i apsolutno se isključuju fizička lica i registrovana poljoprivredna gazdinstva, koja bi morala imati primat u zakupu zemlje“, rekao je Bogaroški.

Prema njegovim rečima, bilo bi veoma loše ukoliko bi se Vojvodini i lokalnim samoupravama ukinula sredstva koja su dobijala po osnovu zakupa državnog zemljišta.

„Vojvodina je po osnovu zakupa državnog zemljišta do sada naplatila oko deset milijardi dinara i utrošila devet milijardi. I to svaki dinar namenski. Ako ukinu ta sredstva onda će nastati ozbiljan problem sa finansiranjem poljoprivrede u Vojvodini, jer ukoliko smo mi imali preko deset milijardi, lokalne samouprave su imale četvrtinu više sredstava, što znači da govorimo o ogromnim sredstvima koja neće biti uložena u poljoprivredu u Vojvodini“, naveo je Bogaroški.

Sanja Bugarski je ocenila da je “svaki segment nacrta urađen aljkavo”, bez obzira što se on pripremao dugo.

„Za nas je sporna prodaja zemlje, jer svi znamo da je zemlja poslednja i jedina stvar koju još uvek imamo, a koja je na zdravim nogama. Tu oblast je potrebno potpuno urediti i voditi brigu o njoj, a ne prodavati nešto što je nacionalno dobro samo zbog nesposobnosti ili interesa pojedinaca“, kazala je Bugarski.

Ona je ocenila da je poražavajuće da predstavnici ministarstva iznose podatke o hiljadama hektara zemlje koju neko uzurpira ili koja je zaparložena.

„Sve ove godine oni se ne bave analizom tog zemljišta i ne utvrđuju ko je, gde i kako uzurpirao to zemljište, a posebno je frapantan podatak da je to preko 50 odsto ukupnog zemljišta koje država poseduje“, navela je Sanja Bugarski.

User comments

Ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković odbacila je kritike i kazala da se skoro polovina raspoloživog državnog zemljišta svake godine uopšte ne izda u zakup, što državi donosi štete koje se mere u milionima evra.

Ona je navela i da je uočeno i da se zakupci ne odnose prema zemlji “domaćinski”, a da pravila ne poštuju ni lokalne samouprave, zbog čega su izmenama zakona propisane oštrije kazne i sankcije.

Bogosavljević Bošković je ocenila da će se kroz nuđenje zemlje investitorima ubrzati razvoj poljoprivrede svežim kapitalom i velikim investicijama.

To će, dodala je ona, pomoći i malim poljoprivrednicima koji su prepušteni sebi i nemaju mogućnosti da investiraju u svoju proizvodnju, niti da plasiraju svoje proizvode.

Većina prisutnih izviždala je ministarku na početku njenog obraćanja.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Kampanja
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga