Politički se razišli predsednik DSHV-a i predsednik HNV-a

Sukob Tomislava Žigmanova i Slavena Bačića pred izbore za nacionalne savete manjina

20. avg 2018

Predsednik Demokratskog saveza Hrvata (DSHV) u Vojvodini Tomislav Žigmanov saopštio je da aktuelni predsednik Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV) Slaven Bačić ne može biti nosilac liste DSHV-a na predstojećim izborima za nacionalne savete manjina, koji su raspisani za 4. novembar.

Žigmanov je u saopštenju za javnost nakon Druge vanredne sednice Predsedništva DSHV-a naveo da nakon otvorenog pisma koje je Bačić objavio u javnosti, više ne postoje osnove da on bude nosilac liste DSHV-a.

Prethodno je predsednik HNV-a Slaven Bačić optužio Žigmanova da, iako su raspisani izbore za nacionalne savete manjina, ne želi da zakaže sednicu Veća DSHV-a na kojoj bi se ta stranka izjasnila kog kandidata podržava za mesto predsednika HNV-a u budućem sazivu.

“Ostaje pitanje da li nečinjenjem i manipulacijama pokušavate postići kadrovska rešenja koja nemaju uporište među stranačkim članstvom, kako biste u svojim rukama preko lojalnih osoba koncentrisali vlast, moć i novac u hrvatskoj zajednici ili radi istog cilja želite sebi dodati još jednu funkciju uz formalna zamrzavanja drugih funkcija koje već obavljate na koje biste postavili sebi lojalne”, upitao je Bačić Žigmanova u otvorenom pismu.

Dodao je da bi, ako je “kojim slučajem” u pravu, bilo šta od navedenoga bilo “pogubno za budućnost hrvatske zajednice”.

Bačić je optužio Žigmanova da je u poslednjih nekoliko meseci svojim “predizbornim nečinjenjem i manipulisanjem informacijama” doveo u pitanje ne samo smisao institucija DSHV-a, već i samo postojanje HNV-a.

“A preko toga se i igrate sudbinom hrvatske zajednice”, poručio je Bačić Žigmanovu u otvorenom pismu koje je objavio nedeljnik na hrvatskom jeziku “Hrvatska riječ” iz Subotice, čiji je osnivač HNV.

Dodao je da je još pre dva i po meseca upozorio Žigmanova da je krajnje vreme da DSHV počne pripreme za izbore za HNV, a 13. jula je predao molbu Veću DSHV-a da ga podrži kao nosioca izborne liste.

“Međutim, umesto toga, o mojoj kandidaturi niste upoznali nijedno stranačko telo a kamoli pokrenuli bilo kakvu demokratsku diskusiju o tome”, naveo je Bačić.

Optužio je Žigmanova da je preko trećih osoba tražio od Bačića da povuče kandidaturu “u interesu jedinstva zajednice”.

Žigmanov je u saopštenju za javnost nakon vanredne sednice Predsedništva DSHV-a naveo da je jednoglasno usvojena Platforma za izbore za HNV, koja će u vidu predloga biti upućena Veću DSHV-a na odlučivanje.

“Prema Platformi, koja će uskoro biti predstavljena i javnosti, DSHV će, kao stožerni politički činilac Hrvata u Srbiji, pozvati i sve druge pozitivne i konstruktivne snage unutar hrvatske zajednice u Srbiji – hrvatske institucije i organizacije te pojedince, da prihvate izbornu platformu za novi saziv HNV-a te da se pridruže stvaranju jedinstvene liste pod nazivom Hrvati Zajedno, čiji će nosilac biti DSHV”, naveo je Žigmanov.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga