Policija izbacila Zavetnike nakon što su pokušali da prekinu projekciju filma 

Publika je negodovala, projekcija filma nije prekinuta, a nakon nekoliko minuta u salu je ušla policija i izbacila ekstremiste

29. mar 2018

Policija je večeras izbacila pripadnike ekstremističke organizacije Zavetnici iz kino sale u Domu omladine u Beogradu, nakon što su pokušali da prekinu projekciju dokumentarnog filma „Kosovo… Nazdravlje! Gezuar!“.

Kada je počela projekcija filma, ekstremisti su stali ispred platna sa srpskom zastavom u rukama i sa fotografijama i pevali su srpske nacionalističke pesme.

Publika je negodovala, projekcija filma nije prekinuta, a nakon nekoliko minuta u salu je ušla policija i izbacila ekstremiste.

Nakon toga, organizatori su pustili film iz početka.

„Zavetnici“ su pokušali da prekinu projekciju istog filma i u junu prošle godine u Nezavisnom društvu novinara Vojvodine, ali su ih organizatori sprečili u tome i izbacili ih iz prostorija.

Dokumentarni film “Kosovo… Nazdravlje! Gëzuar!”, govori o mogućnostima suživota Albanaca i Srba na Kosovu, večeras u Domu omladine ima svoju festivalsku premijeru u Srbiji, u okviru 65. Martovskog festivala – Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma.

“Kosovo… Nazdravlje! Gëzuar!” autora Aleksandra Reljića je priča o susretu Arija Abduljija, ratnog veterana Oslobodilačke vojske Kosova, i Isaka Vorgučića, nekadašnjeg oca Nektarija, bivšeg monaha Srpske pravoslavne crkve.

“Oni u srpskoj enklavi nadomak Prištine, u lokalnoj kafani pretresaju konfliktnu kosovsku stvarnost za kafanskim stolom: pričama o ratu, odnosima Srba i Albanaca, prošlosti, sadašnjosti i budućnosti tog prostora. Dvojica predstavnika duboko suprotstavljenih strana, iako su u stanju da sede za istim stolom, smatraju da je multietničko Kosovo ‘propala ideja’ i da je suživot Srba i Albanaca nemoguć”, navlodi se u pratećem materijalu.

“Sa druge strane su Srbin i Albanac koji ih demantuju, Slaviša Stojanović i Mentor Gaši, koji u istoj u srpskoj enklavi drže azil za ulične pse. Sa puno ljubavi i predanosti, oni zbrinjavaju bolesne kučiće, dopremaju ih u azil, leče i pokušavaju da ih udome. Zaokupljeni svojim humanim radom, ali i velikim finansijskim problemima, Mentor i Slaviša nisu opterećeni kosovskim konfliktom, politikom i međunacionalnim odnosima na Kosovu”, piše u materijalu.

Dokumentarni film “Kosovo… Nazdravlje! Gëzuar!” je rezultat projekta “Stvarni ljudi – stvarna rešenja” o odnosima Kosova i Srbije iz ugla istorije, svakodnevice, budućnosti, koji su zajednički realizovali Nezavisno društvo novinara Vojvodine, BIRN Kosovo i forumZFD Beograd, uz podršku Delegacije Evropske unije u Srbiji.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga