Pokret Podrži RTV: Iz redakcije RTV-a sklanjaju novinare koji učestvuju u protestima

"Sumnjamo da se radi o otvorenom revanšizmu, kažnjavanju i sklanjanju”

19. jul 2016

Pokret Podrži RTV optužio je danas rukovodstvo Radio-televizije Vojvodine (RTV) da iz redakcije “sklanja” novinarke koje su učestvovale uprotestima koje je taj pokret organizovao zbog talasa smena koje su počele u tom pokrajinskom javnom medijskom servisu nakon proteklih izbora u Srbiji.

Pokret Podrži RTV je u saopštenju za javnost naveo da su četiri novinarke informativne redakcije aneksima ugovora prebačene na Radio Novi Sad uz objašnjenje da su tamo potrebne kao ispomoć, dok je koleginica Jovana Zdjelarević, novinarka i voditeljka muzičke emisije “Gruvanje” ostala bez ugovora.

“Ukoliko se u obzir uzmu okolnosti pod kojima se ovaj premeštaj dešava, sumnjamo da se radi o otvorenom revanšizmu, kažnjavanju i sklanjanju”, piše u saopštenju.

Dodaje se da je među novinarkama koje su premeštene na radio i bivša urednica jutarnjeg programa „Dobro jutro, Vojvodino“ Tamara Srijemac, kao i voditeljka te emisije Milica Kravić, koje su učestvovale u protestima i otvoreno pokazale neslaganje sa potezima novog rukovodstva RTV-a.

“Smatramo apsurdnim i osvetničkim potezom to što se jedno od zaštitnih lica televizijskog jutarnjeg programa, Milica Kravić, šalje na radio, kao i koleginica Srijemac, koja je kao urednica tog programa doprinela podizanju njegovog kvaliteta, o čemu svedoče i nagrade koje je dobijala”, navodi se u saopštenju.

Pokret Podrži RTV je upitao i zašto se ugovori ne produžavaju honorarnim saradnicima, odnosno ljudima sa najnižim primanjima i onima koji su svakodnevno proizvodili program.

“Da li će racionalizacija značiti i smanjenje broja ljudi na savetničkim funkcijama i drugim birokratskim pozicijama?”, upitao je Pokret Podrži RTV.

Podsetili su da početkom jula meseca 22 novinara, montažera, producenata i honorarnih saradnika nisu dobili produženje autorskih ugovora.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Kampanja
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga