- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Počinje suđenje Sanaderu

Da li državni tužilac Mladen Bajić želi da utiče na ishod predstojećih parlamentarnih izbora, kako smatraju neki analitičari, ili se naprosto radi o proširenju istrage oko Ive Sanadera i HDZ-ove pronevere 30 milijuna kuna, kako tvrde neki hrvatski mediji?? Je li to početak kraja Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), kao najveće i najuticajnije političke stranke od hrvatskog osamostaljenja?

Bivšem premijeru Ivi Sanaderu pred Županijskim sudom u Zagrebu danas (28.10.) biće pročitana optužnica zbog uzimanja provizije na kredit Hipo banke za kupovinu i obnovu hrvatskih diplomatskih predstavništava. To je podvedeno pod zloupotrebu položaja, jer je Sanader u to vreme bio pomoćnik ministra spoljnih poslova, kao i pod ratno profiterstvo.

Sanaderov advokatski tim već je izjavio da se Sanader ne smatra krivim po toj optužnici, a i bio je, kako su prenosili mediji, zgrožen činjenicom da je on, kao prva osoba u Hrvatskoj, optužen za ratno profiterstvo.

Tužioci će za taj slučaj pozvati 19 svedoka, među kojima su i bivši premijer Nikica Valenetić kao i šef diplomatije i Sanaderov tada nadređeni Mate Granić. Prema proceduri najpre će biti pročitana optužnica pa će odbrana i tužilaštvo izneti svoje argumente.

Za predsednicu Zbora sudskih izvestilaca Anu Raić-Knežević podizanje optužnice protiv Sanadera, a sada i HDZ-a, izgleda kao „nakaradno tempiranje istrage protiv čelnih ljudi sadašnje i bivše vlasti“. Jer, kako je naglasila, „teško je poverovati da su tužioci došli do kvalitetnih dokaza baš sada, pa sve miriše na političku igru Mladena Bajića koji je, kao glavni državni tužilac, postao jedan od najmoćnijih, ako ne i najmoćniji čovek u državi“.

Zašto je Bajić čekao?

Upućeni se pitaju i kako to da je Bajić s nečim što se događalo 1995. godine, kao u slučaju Sanaderovog uzimanja provizije, čekao do sada, odnosno zašto se s optužnicama za crne fondove HDZ-a, poznate kao „Afera Fimi-media“, razvlačilo do početka suđenja Sanaderu i raspuštanja Sabora, kada je istraga bila završena pre šest meseci, a Bajić nije zvao npr. bivšeg sekretara HDZ-a Ivana Jarnjaka ili neke druge osobe iz vrha stranke.

Iako su pre samo pet meseci HDZ-ovci Ivan Jarnjak i Vladimir Šeks besno odbacili mogućnost da HDZ kao pravno lice odgovara za kriminal, sada u stranci nema ljutnje, ali ni, kako je izjavio predsjednik socijaldemokrata (SDP) i lider tzv. „Kukuriku-koalicije“ Zoran Milanović, „likovanja zbog presedana u hrvatskoj demokratiji“. Milanović je pozvao Državno tužilaštvo i Bajića „da stalno rade svoj posao, da ne kalkulišu s time ko god i šta god bilo u pitanju“.

Dekan zagrebačkog Fakulteta političkih nauka Nenad Zakošek smatra da je realno očekivati da se sva ta suđenje, kao i brojne afere, odraze na HDZ-ov izborni rezultat, ali i podseća da se radi „o stranci duboko ukorenjenoj u hrvatskoj političkoj javnosti“. O Bajićevoj ulozi Zakošek je rekao da se „Državno tužilaštvo rukovodilo političkim kalkulisanjem i za vreme Sanadera, a vodi se i danas, mada se otrglo od aktuelne vlasti“.

(Deutshe welle)

Podelite ovu stranicu!