- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Petrović: Devet milijardi dinara manje za Vojvodinu

Potpredsednik Vlade Vojvodine Dragoslav Petrović izjavio je da će Vojvodina podneti zahtev za ocenu ustavnosti izmena Zakona o budžetskom sistemu pred Ustavnim sudom Srbije jer smatra da su neustavne i zakidaju Vojvodinu za devet milijardi dinara.

 

Petrović je za Radio-televiziju Vojvodine rekao da je Ustav više nego jasan i da kaže da Vojvodini pripada sedam odsto od budžeta Srbije.

 

„Nema apsolutno nikakvog manevarskog prostora za kreativnosti tipa da se to odnosi na deo budžeta, deo prihoda… Situacija je do kraja jasna i mi mislimo da će Ustavni sud morati da odreaguje“, kazao je Petrović.

 

Državni sekretar u Ministarstvu finansija Vlajko Senić rekao je juče da će Vojvodina dobiti više novca nego ranije.

 

„Ukoliko je to gospodin Senić rekao, to je ispod nivoa zdravog razuma. Sad bismo trebali da poverujemo da je ovo činjeno zbog toga da je Vojvodina dobije više sredstava, na taj način što je smanjena osnovica. Tendencija je potpuno jasna i neprihvatljivo je da Vojvodini pripadne devet milijardi dinara manje“, rekao je Petrović.

 

Ocenio je da ni Ustavni sud Srbije u ovom slučaju neće imati nikakvog „manevarskog prostora“, bez obzira na svoju „čudnu kreativnost“ koju je pokazao prilikom ocene ustavnosti Zakona o nadležnosti pokrajine, kada je osporio 23 vojvođanske nadležnosti.

 

„Situacija je apsolutno jasna, jer usvojene izmene Zakona o budžetskom sistemu predstavljaju flagrantno kršenje Ustava. Rešenje bi moglo da bude da predsednik Srbije ne potpiše takav zakon, ali ja lično ne očekujem da će se on odlučiti na takav korak, jer je čito da je vladajuća većina rešila da zloupotrebi mehanizme demokratskog sistema“, naveo je Petrović.

(RTV)

 

Podelite ovu stranicu!