Pastor: Vanredne izbore održati zajedno sa pokrajinskim i lokalnim

"To je stranačka, odnosno Vučićeva lična odluka, koja se može ceniti na ovaj ili onaj način, ali se mora prihvatiti kao realnost”

17. jan 2016

Predsednik Skupštine Vojvodine i Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor izjavio je danas da vanredni republički parlamentarni izbori treba da se održe istoga dana kada i redovni pokrajinski i lokalni izbori, odnosno u periodu između 22. aprila i 22. maja.

“Kao predsedniku Skupštine Vojvodine jako mi je važno da očuvam integritet institucije, odnosno da se poštuju proceduralni rokovi. To znači da izbori treba da budu održani ne ranije od 22. aprila i ne kasnije od 22. maja. U tom smislu ću inicirati razgovore i zastupati taj stav”, rekao je Pastor za agenciju Beta.

Dodao je da, kao predsednik SVM-a, smatra da raspisivanje vanrednih republičkih parlamentarnih izbora može da se tumači “na ovaj ili na onaj način”, ali do njih mora doći u momentu kada premijer podnese ostavku.

“Srpska napredna stranka, odnosno njen lider Aleksandar Vučić doneo je odluku o raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora. To je stranačka, odnosno njegova lična odluka, koja se može ceniti na ovaj ili onaj način, ali se mora prihvatiti kao realnost”, kazao je Pastor.

Naveo je da je SVM spreman za izbore pa sa aspekta predizborne kampanje, odluka o raspisivanju vanrednih republičkih parlamentarnih izbora ne znači ništa novo.

“Ništa novo ni strašno se ne dešava, umesto dva u jedan imaćemo tri u jedan i bilo bi nezamislivo da ti izbori ne budu istoga dana”, rekao je Pastor.

On je ponovio da će SVM na pokrajinske i na republičke izbore izaći samostalno, dok će na lokalnom nivou lokalni odbori stranke imati mogućnost da procene da li će formirati koalicije sa nekim drugim strankama, pre svega sa onim iz političkog korpusa vojvođanskih Mađara, sem onih koje zastupaju “ekstremističke stavove”.

Pastor je podsetio i da će se sutra u Subotici održati sastanak političkih stranaka vojvođanskih Mađara, na njegovu inicijativu.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Kampanja
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga