Pastor: Spremamo se za saradnju sa SNS na svim nivoima

U predstojećoj kampanji dominiraće strateške državne teme

16. feb 2016

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor izjavio je da se ta stranka u predstojećoj izbornoj kampanji sprema za saradnju sa Srpskom naprednom strankom (SNS) na svim nivoima.

„Mi imamo generalni stav da na poltičkoj sceni ne možemo da sarađujemo samo sa strankama krajnje desnice. A u bliskoj budućnosti, poptuno je realno da se spremamo za saradanju sa SNS na svim nivoima“, rekao je Pastor za Radioteleviziju Vojvodine.

Dodao je i da lično nema problem sa primedbama poltičkih oponenenata pokrajinskoj vlasti da za 16 godina u Vojvodini nisu uradili ništa za građane.

„Mogu da nabrojim sve što sam radio u proteklih 16 godina i nemam ničeg da se stidim“, kazao je Pastor, koji je i predsednik Skupštine Vojvodine.

Predsednik pokrajinskog parlamenta rekao je da se još nije ni sa kim konsultovao oko raspisivanja izbora u Vojvodini, te da očekuje da će do konsultacija doći u narednim danima, a najkasnije u prvoj nedelji marta.

On je izrazio uverenje da će se postići dogovor o istovremenom održavanju izbora na sva tri nivoa i naveo da je 24. april mogući datum.

“Najbolje je da svaki mandat traje četiri godine, nadam se da će i Srbija ići u tom pravcu. Mene raduje što smo mi u Pokrajini uspeli da mandat izvučemo do kraja, iako je u pojedinim trenucima delovalo da to neće biti moguće“, kazao je Pastor.

Prema njegovim rečima, održavanje četverogodišnjeg mandata je institucionalno pitanje, pa tako nije slučajno i u Ustavu i zakonskim propisima definisano da mandat traje četiri godine.

„Trebalo bi da ulazimo u fazu u kojoj pravilo neće biti vanredni izbori, već redovni“, rekao je Pastor.

On je ocenio da će u predstojećoj kampanji dominirati strateške državne teme, zbog istovremenih izbora na više nivoa, a što će skrenuti pažnju sa vojvođanskih i lokalnih tema.

Založio se da se ustali drugačija praksa u kojoj će pokrajinski i lokalni izbori biti odvojeni od republičkih, kako bi se životnim temama dalo na značaju.

Komentarišući sve učestalije poruke političkih aktera da neće dozvoliti separatizam u Vojvodini, Pastor je ocenio da takve poruke ukazuju da je pitanje statusa Vojvodine otvoreno ne samo politički već i ustavno-pravo.

„I zato je to aktuelno i u pogledu predstojećih ustavnih promena. Ja Vojvodinu vidim unutar Srbije, ne kao republiku, već kao široku autonomiju sa zakonodavnom, izvršnom i sudskom vlašću“, rekao je on.

Povodom previranja u SVM-u i isključenju velikog broja stranačkih funkcionera koji su se priključili Mađarskom pokretu, Pastor je ocenio da to ne može značajnije ugroziti SVM, jer, kako je dodao, „to se dešava u svakoj stranci pa i u porodici“.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Državne jasle
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga