- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Pastor smenio potpredsednika stranke Lasla Vargu zbog “krize poverenja”

Na inicijativu predsednika Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvana Pastora, Savet SVM-a je smenio potpredsednika stranke Lasla Vargu, dok dugogodišnji član predsedništva te stranke Laslo Joža nije dobio podršku većine za ulazak u predsedništvo stranke.

Pastor je na konferenciji za novinare rekao da je sinoć zatražio od članova saveta da glasaju o poverenju njemu zbog, kako je naveo, “krize poverenja” unutar stranke.

Dodao je da je od 46 prisutnih članova on dobio poverenje 45 članova, a nakon toga je zatražio da Savet smeni potpredsednika SVM-a i člana predsedništva Lasla Vargu, dok jedan od članova predsedništva i osnivača SVM-a Laslo Joža sinoć nije dobio podršku većine za ulazak u ovo telo.

Prema rečima Pastora, Vargin mandat nije produžen jer je u proteklih dva i po meseca narušen odnos između njega i predsednika stranke zbog nedostatka poverenja, kao i zbog, kako je naveo, „sramotnih moralnih razloga“, o kojima nije želeo da govori.

Na pitanje novinarke Bete da li je Laslo Varga smenjen zbog njegove otvorene podrške novinarima lista „Mađar so“, koji su se proteklih dana pobunili protiv glavne urednice tog lista, Pastor je odgovorio odrečno.

Od dosadašnja tri potpredsenika na tim mestima ostali su, Elvira Kovač i Arpad Fremond, a umesto Varge, izabran je Rudolf Cegledi, gradonačelnik opštine Senta.

Ildiko Lovaš, koja je nedavno podnela ostavku na članstvo Nacionalnom savetu Mađara, bila je šesta od 17 članova za predsedništvo stranke, ali se ona nakon izbora odrekla mandata da bi “rasteretila političko delovanje” stranke, objasnio Pastor.

„Ja sam glasanje o poverenju predsedniku zatražio zbog toga što mislim da moramo videti da li ćemo nastaviti onom putanjom kako je odlučeno na kongresu krajem aprila ili ćemo se pretvoriti u društvo strančarenja“, rekao je Pastor.

On je dodao da se SVM kroz neke ljude pojavljivao u vanistitucionalnim okvirima delovanja i ocenio da to nije normalno.

„Nakon izbora u SVM-u koji su održani 25. aprila, gde je izabran predsednik i predsedništvo, unutarstranački razgovori su nastavljeni, što i nije problem. Problem nastaje kada ti razgovori, kada te ambicije izlaze iz standardnih okvira SVM-a i to se dešavalo u proteklim nedeljama“, naveo je Pastor.

Pastor je na početku konferencije za novinare rekao da nakon okončanja onoga što želi da kaže, o ostalim pitanjima ne želi da govori.

Varga: Ne želim još da komentarišem moju smenu

Smenjeni potpredsednik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Laslo Varga nije želeo danas da komentariše odluku o njegovoj smeni.

“Ne bih danas želeo da ocenjujem i komentarišem sve što se zbivalo prethodnih dana a posebno prethodne noći, jer bi bilo prerano. Želim da odgovorno razmislim o svemu i da analiziram sve moguće konsekvence, opasnosti, mogućnosti, pa ću onda komentarisati”, rekao je Varga za Autonomiju.

(Autonomija/Beta)

Podelite ovu stranicu!