- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Pajtić najavio proteste zbog zakona o poljoprivrednom zemljištu

Pokrajinski premijer Bojan Pajtić najavio je danas da će u naredna dva dana Pokrajinska vlada, zajedno sa pokrajinskim poslanicima i udruženjima poljoprivrednika protestovati u Beogradu ispred Skupštine i Vlade Srbije i ispred zgrade predsedništva Srbije, i insistirati na tome da se zakon o poljoprivrednom zemljištu ne donese.

“Sprečićemo njegovu primenu i raskinućemo sigurno, nakon što se promeni parlamentarna većina, sve ove štetočinske ugovore koji će biti zaključeni na osnovu ovog zakona“, rekao je Pajtić u razgovoru sa predstavnicima udruženja poljoprivrednika.

Dodao je da pokrajinske vlasti zajedno sa poljoprivrednicima žele da iskažu jasan stav “ogromne većine građana” da je takav zakon neprihvatljiv jer je on samo u interesu tajkuna i nekoliko ljudi, umesto da se cela poljoprivreda i njen razvoj zasnivaju na zakupu državnog poljoprivrednog zemljišta.

„Ovaj zakon je diskriminatorski, izuzetno štetan za građane pokrajine i za pokrajinu uopšte. Njegova ideja je da se gotovo 100 miliona evra iz džepova više od 10.000 individualnih poljoprivrednih gazdinstava slije u nekoliko tajkunskih džepova“, ocenio je Pajtić.

On je zatražio od predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića da povuče zakon i da se danas na Radio-televiziji Srbije organizuje javni dijalog o tome zašto se donosi ovakav zakon i u čijem je interesu.

“Tražimo od Tomislava Nikolića da, ukoliko bude donet zakon, ne potpiše takav zakon koji je izrazito tajkunski i diskriminatoran”, kazao je Pajtić.

Predsednik Asocijacije poljoprivrednika Vojvodine Miroslav Kiš podsetio je da već više od mesec dana 17 udruženja poljoprivrednika iz cele Vojvodine protestuje i traži da se povuče iz procedure Predlog zakon o izmenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu.

“U narednim danima očekujemo da radikalizujemo naše proteste, da ono što nismo postigli traktorima, postignemo našim prisustvom i kontinuitetom zahteva. Ako se i donese, očekujemo od predsednika Republike da ima nadležnost da ne potpiše ovaj loš zakon“, rekao je Kiš.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!