- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Ozon na sporom putu oporavka

Protokol iz Montreala potpisan je 16. septembra 1987. i odsudno je doprineo očuvanju ozonskog omotača. Taj sloj Zemljine atmosfere filtrira štetne ultra-ljubičaste zrake koji doprinose globalnom otopljavanju, izazivaju tumore kože i oštećuju vegetaciju.

Sporazum je pre 25 godina zabranio upotrebu supstanci poput hlorofluorougljenika, halona, ugljentetrahlorida i metilhloroforma. Neke od njih su, u trenutku potpisivanja protokola, bile standardni deo frižidera. „Taj sporazum je sprečio ogromnu katastrofu“, kaže Gael Braten, naučnik iz Svetske meteorološke organizacije.

Oporavak za nekoliko decenija

Prema podacima ove ustanove, emisija gasova koji štete ozonskom omotaču doživela je vrhunac 2000. godine – od tada se situacija normalizuje, ali zagađenje i dalje postoji. „Čak i u ovom trenutku ozonski omotač lagano nestaje“, rekao je Braten.

Prognoze kažu da bi ovim tempom ozonski omotač mogao da se oporavi tek sredinom veka – tada bi njegov kvalitet ponovo bio na nivou pre 1980. godine. Ipak, omotač iznad Antarktika oporavljaće se znatno duže. „Gasovi koji štete ozonu dugo ostaju u atmosferi – zato će za popunjavanje omotača biti potrebne decenije“, dodao je Braten.

(Deutsche Welle)

Podelite ovu stranicu!