Organizacije za zaštitu životinja protiv zakona koji dozvoljava masovno ubijanje

Autori nacrta novog zakona koji treba da zaštiti životinje nisu svesni savremenih trendova u zaštiti dobrobiti životinja

31. maj 2015

Više desetina organizacija za zaštitu životinja iz zemlje i inostranstva potpisalo je apel u kojem od Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine i Uprave za veterinu traže da se u vezi sa izradom izmena Zakona o dobrobiti životinja ne krše evropske konvencije, domaći zakoni i prava životinja.

Te organizacije su u apelu navele da se protive zakonu koji bi dozvolio masovno ubijanje i surovost prema životinjama

“Zakon o dobrobiti životinja ne služi samo da bi moglo da se izvozi meso iz Srbije, nego i da zaštiti dobrobit životinja, ali predložene izmene zakona i informacije koje smo dobili od zaposlenih u nadležnom Ministarstvu poljoprivrede govore da je započet loš proces koji će dovesti do loših rezultata”, navodi se u apelu.

Dodaje se da su nadležne institucije u procesu izrada izmena zakona odzrzale samo jedan sastanak sa organizacijama civilnog društva i na taj način zadovoljile formu saradnje sa organizacijama civilnog društva, ali bez suštinskog učešća organizacija u procesu donošenja nacrta izmena zakona.

“Uzgoj farmskih životinja danas se više ne vidi samo kao proizvodnja hrane, nego i kao etički problem. Sve se više insistira na odgovornosti čoveka za domaće životinje. Potrošač je danas svestan da dobrobit životinja direktno utiče na kvalitet i bezbednost hrane. Autori nacrta novog zakona koji treba da zaštiti životinje nisu svesni savremenih trendova u zaštiti dobrobiti životinja”, navodi se u tekstu apela.

Dodaje se da se negativan odnos prema životinjama najbolje vidi u insistiranju autora novog zakona na omogućavanju surovog mučenja i ubijanja krznašica, kao i odbijanju da se izmene neprecizne odredbe zakona koje omogućavaju masovno ubijanje napuštenih kućnih ljubimaca.

Apel je potpisalo 47 organizacija za zaštitu životinja iz Srbije i deset iz inostranstva.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: 2021
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga