Ombudsman: Urediti oblast zaštite od torture

Nadležni da izrade i usvoje pravilnik za primenu mera fizičkog sputavanja i izolacije korisnika u ustanovama socijalne zaštite

24. jun 2016

Pokrajinski zaštinik građana Ombudmsman pozvao je danas nadležne, a povodom 26. juna Međunarodnog dana podrške žrtvama torture, da u saradnji sa stručnjacima u oblasti zdravstvene i socijalne zaštite i ljudskih prava, u najskorije vreme izrade i usvoje pravilnik za primenu mera fizičkog sputavanja i izolacije korisnika u ustanovama socijalne zaštite.

Kako se navodi u saopštenju Ombudsmana, korisnici ustanova socijalne zaštite su i osobe čije zdravstveno stanje je takvo da može dovesto do njihovog samopovređivanja ili povređivanja drugih lica u njihovom okruženju.

„U nedostatku pravilnika, postupak odlučivanja o primeni ovih mera, kao i način njihove primene, razlikuje se od ustanove do ustanove. Ovakvo stanje i nedovoljna pravna uređenost primene mera fizičkog sputavanja i izolacije u ustanovama socijalne zaštite, predstavlja ozbiljan problem zaposlenima u njima“, piše u saopštenju.

Kako se navodi, ove mere odnose se na situacije u kojima je zbog bolešću uzrokovanog opasnog ponašanja korisnika, njihovu slobodu kretanja potrebno privremeno ograničiti u njihovom najboljem interesu.

„Sve to imajući u vidu, kako ljudska prava samih korisnika nad kojima se odgovarajuća mera primenjuje, tako i bezbednost osoblja ustanove koje ove mere sprovodi“, saopštio je Ombudsman.

Kako se navodi, uređenje ove oblasti će, ne samo unaprediti kvalitet usluga u ustanovama, nego će doprineti i prevenciji torture, mučenja i drugih oblika nehumanog i nečovečnog postupanja prema jednoj od najranjivijih društvenih grupa o čijim pravima i načinu života se u javnosti malo zna i govori.

„Tortura i drugi vidovi nečovečnog ponašanja zastupljeniji su u društvima u kojima je smanjena svest pojedinaca o potrebama i pravima posebno ranjivih društvenih grupa. Sa druge strane, institucije za zaštitu ljudskih prava dužne su da ukazuju kako na prava osoba koje su pod naročitim rizikom da postanu žrtve torture, tako i na manjkavosti sistema njihove zaštite“, apelovao je Ombudsman.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Državne jasle
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga