- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Ombudsman: Stereotipi i predrasude prema osobama sa invaliditetom

Institucija Pokrajinskog ombudsmana ocenila je danas, povodom 3. decembra, Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, da su u domaćem zakonodavstvu učinjene mnogobrojne pozitivne promene, ali one u praksi teku sporo, zbog čega osobe sa invaliditetom i dalje ne mogu ravnopravno i aktivno da učestvuju u društvenom životu.

“Neodgovarajući uslovi života, visoka stopa nezaposlenosti, siromaštvo, socijalna nevidljivost i izolacija, nepristupačnost okruženja, institucija, prevoza, informacija, komunikacija i usluga – problemi su s kojima se osobe s invaliditetom suočavaju”, ocenjuje se u saopštenju za javnost.

Dodaje se da stereotipi i predrasude prema osobama sa invaliditetom dovode do njihove diskriminacije, a oni među njima koji pripadaju i drugim osetljivim grupama kao što su žene ili pripadnici manjinskih nacionalnih zajednica bivaju dvostruko i višestruko marginalizovani.

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom obeležava se od 1992. godine, kada je Generalna skupština UN usvojila rezoluciju, kojom se sve zemlje pozivaju na obeležavanje tog dana s ciljem da se osobama sa invaliditetom omogući jednako uživanje ljudskih prava i ravnopravno učešće u društvu.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!