- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Održan šesti protest Jedan od pet miliona u Beogradu

Šesta protesna šetnja „Jedan od pet miliona“ završena je večeras oko 20 časova na Studentskom trgu u Beogradu, pozivom građanima da dođu u sredu, 16. janura na miran skup na plato Filozofskog fakulteta, kako bi odali poštu ubijenom lideru GI SDP Oliveru Ivanoviću.

Protest je protekao mirno, bez vidljivog prisustva policije u uniformama.

Kako su rekli organizatori, kada su stigli do Studentskog trga, poslednji demonstranti su se nalazili u Ulici kralja Milana kod zgrade Predsedništva.

Okupljeni su duvali u pištaljke, nosilli transparente sa natpisima „Ima nas pet miliona“, „Mi smo uz narod, ne uz sadašnje i bivše lopove“, „Ustani Srbijo“.

Jedan od organizatora protesta Branislav Trifunović zatražio je od nadležnih da otkriju ubice Olivera Ivanovića.

„On je bio jedan od nas, dužni smo da mu odamo poštu, dođite na miran skup bez pištaljki i ponesite sveće. Želimo da obeležimo taj dan, da se takve stvari više nikada ne dese“, kazao je Trifunović.

Kragujevac: Na protest iz potrebe za svežim vazduhom 

Učesnici protesta „Budi jedan od pet miliona-Kragujevac“ večeras su od predstavnika vlasti zatražili da govore istinu i poštuju zakone, jer je to uslov za normalizaciju društva i uređenje sistema.

„Poštovanje zakona predviđa da se ne sme zelenašiti, a umesto toga izbacuju nas iz kuća na ulice i prete policijom i vojskom. Odgovaraće za to“, rekao je na protestu na Đačkom trgu popularni bloger Nenad Maksimović.

On je dodao da su se građani okupili zato što je ulica jedino mesto u mraku gde se ne trguje povlasticama, za razliku od institucija sistema gde je sve moguće.

„U njima nažalost i pozicija i opozicija dele plen“, dodao je Maksimović.

Poručio je da su građani na protestima zbog potrebe za „svežim vazduhom“ koji je više od 20 godina zatrovan lažima, mržnjom i podelama.

Na skupu se čulo skandiranje „ne“ svima koji „jašu“ građane već 30 godina i koji su „izbrisali građanski Srbiju“.
Jedan od organizatora protesta novinar u penziji Milan Šerifović rekao je da će ove demonstracije izroditi novog lidera, pametnijeg, obrazovanijeg, mlađeg i lepšeg.

On je pročitao pismo podrške građanima Kragujevca koje je uputila poznata glumica Gorica Popović.

Najavio je da će naredni protesti i dalje biti organizovani subotom.

Protest u Kragujevcu počeo je u 18 časova okupljanjem na platou ispred Robne kuće u centru grada odakle su građani krenuli u protestnu šetnju do Đačkog trga gde je bilo više od 2.000 građana.

Na Đačkom trgu je protest počeo desetominutnim zviždanjem, posle čega se nekoliko građana obratilo učesnicima protesta.

Predsednica nevladine organizacije Evropski pokret sa Kosova i Metohije Rada Trajković ocenila je da neće biti boljitka za Srbiju dok je Aleksandar Vučić na vlasti.

„Mi sa Kosova ne tražimo mnogo, mi tražimo da se Srbi ne plaše Srba, a od kako je Vučić na vlasti mi se plašimo Srba“, rekla je Trajković.

Ona je kazala da je Vučić priznao pravni sistem Kosova kao legalan i legitiman i da zbog toga treba da isporuči Prištini Milana Radojičića koji je osumnjičen da je umešan u ubistvo Ivanovića.

„U Beogradu si ustoličio poligraf pravdu. Ne može tako Vučiću, isporuči Milana Prištini, ne pravi od Beograda sigurnu kuću za kriminalce i mafiju“, kazala je ona.

Trajković je navela da se Vučić zalaže za ideju razgraničenja sa Kosovom, ali da takva ideja predstavlja nove patnje, ubistva i iseljavanja, protiv čega se borio Oliver Ivanović.

„On je za kompromis sa Tačijem (Hašim) i Haradinajem (Ramuš), ali ne sa vama, on je za kompromis sa svakim, osim sa čestitim i poštenim narodom“, rekla je Trajković.

Prema njenim rečima, smrt Olivera Ivanovića trebalo je da pokaže da zajednički život Srba i Albanaca nije moguć, ali se pokazalo suprotno.

„To su pokazale komšije Albanci koji su došli da ga isprate poslednji put“, poručila je Trajković.

Ona je zahvalila vladiki Grigoriju na poruci podrške povodom Božića i dodala da je istovremeno Srpska lista „zabranila Srbima da dolaze u crkve kod vladike Teodosija“, za koga je navela da je „čuvar Srba“.

Tokom govora Trajkovićeve, građani su vikali „Izdaja, izdaja“, i „Vučiću, lopove“.

Nakon govora, demonstranti su krenuli u protesnu šetnju centralnim gradskim ulicama ka trgu Slavija.

Zaustavili su kod zgrade Radio-televizije Srbije, gde su od direktora javnog servisa Dragana Bujoševića i glavnog urednika informativnog programa Nenada Lj. Stefanovića zatražili da podnesu ostavke, jer su „osramotili novinarsku profesiju“.

Puštena je špica dnevnika, a na platou ispred zgrade RTS-a zapaljene su baklje i postavljen transparent „Počelo je“.

Kolona je nastavila Ulicom Kneza Miloša i kada su bili blizu Beograđanke, u kojoj je sedište televizije Studio B, skandirali su „Barbara, javi se“ i sa razglasa je puštana muzička obrada priloga novinarke Barbare Životić: „Linč, silovanje, nasilje“.

Mirna šetnja nastavljena je do zgrade predsedništva, gde su demonstranti zatražili od predsednika Aleksandra Vučića da ih prebroji i uzvikivali „Vučiću, lopove“.

Na kraju protesta jedna od organizatora Jelena Anasonović rekla je da je na svakom protestu sve više građana zbog laži i manipulacija vlasti.

Ona je upitala Vučića, da li su okupljeni građani ološ, kako ih naziva, zato što traže da se poštuje zakon, da RTS istinito izveštava, a policija hapsi kriminalce.

„Da li smo mi ološ ako smo za Srbiju bez nasilja ili vi koji uskraćujete prava ljudima“, upitala je Jelena Anasonović.

Prvo okupljanje građana organizovano je 8. decembra pod nazivom „Stop krvavim košuljama“, a drugo 15. decembra pod nazivom „Hajde da se prebrojimo“.

Prvi protesti su inicijalno organizovani zbog napada na lidera Levice Srbije Borka Stefanovića i još dvojicu aktivista, kada je zatraženo da vlast prestane sa nasiljem protiv neistomišljenika i da se pronađu nalogodavci napada.

Zahtevi su prošireni, traži se pet minuta na RTS-u za proteste, jednako izveštavanje o svim političkim opcijama na javnom medijskom servisu, pronalazak počionilaca i nalogodavaca ubistva predsednika inicijative SDP Olivera Ivanovića i nalogodavaca napada na novinara Milana Jovanovića, kao i ostavka ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojše Stefanovića.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!