Odbornici prespavali u sali Skupštine opštine Bela Crkva, nastavljaju protest

Protest se nastavlja do ispunjenja zahteva

16. jan 2016

Troje odbornika i jedan član Opštinskog veća u Beloj Crkvi, kao i dvadesetak građana, prespavali su noćas u sali Skupštine opštine i ostaće u toj sali dok god nadležni državni organi ne ispitaju jučerašnje incidente u tom gradu, kao i način na koji je organizovano vanredno zasedanje lokalne skupštine, na kojoj je smenjeno opštinsko rukovodstvo.

“Tražimo vanredni nadzor Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu zbog protivzakonitih odluka predsednika Skupštine opštine Bela Crkva i hitno privođenje počinilaca napada suzavcem na odbornike i građane Bele Crkve”, rekao je za Autonomiju šef odborničke grupe Demokratske stranke u lokalnom parlamentu Željko Crnogorac.

On je dodao da su odbornici prekinuli štrajk glađu, nakon što su dali izjave policiji i naveo da su policiji pružili dokaze i video snimke na kojima se vide osobe koje su protiv odbornika koristile “suzavac ili biber sprej”.

Crnogorac je kazao da je juče, kao nikada do sada, bilo angažovano privatno obezbeđenje, koje su činili “ljudi iz Vršca i deo poljočuvara iz Bele Crkve”.

Bela CrkvaPored Crnogorca, u skupštinskoj sali su prespavali i smenjeni predsednik opštine Stanko Petrović, šefica odborničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine Sandra Ristić, kao i smenjeni član Opštinskog veća Duško Anukić.

“Sada nas u skupštinskoj sali ima 15 i nastavljamo sa aktivnostima. Ostajemo do daljnjeg, dok se ne ispune naši zahtevi”, rekao je Crnogorac.

Odbornici koalicije okupljene oko Srpske napredne stranke (SNS) i Jedinstvene Srbije (JS) smenili su juče na vanrednoj sednici opštinsko rukovodstvo u Beloj Crkvi i imenovali Darka Bogosavljevića iz SNS za novog predsednika opštine.

Sednica je održana u zgradi Kulturno-prosvetnog centra, a odbornici Demokratske stranke (DS) i Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) joj nisu prisustvovali.

Darko Bogosavljević je izjavio da DS i LSV nisu hteli da prihvate da više nemaju većinu u lokalnom parlamentu.

„Oni su i fizičkim putem pokušali da ometaju i prekinu sednicu“, kazao je Bogosavljević agenciji Beta.

On je objasnio da je za njegovog zamenika izabran Marjan Aleksić, koji je nedavno iz JS prešao u SNS, a da je predsednik Skupštine ostao Nenad Živanović iz JS.

Bogosavljević je istakao i da se nada daljoj saradnji sa DS i LSV u skupštini, odnosno da će te stranke prisustvovati narednim sednicama.

Potpredsednik SNS Igor Mirović juče je optužio DS i LSV za “fabrikovanje lažnih afera”.

Vojvođanski sekretar za lokalnu samoupravu Branislav Bugarski izjavio je da će, zbog situacije u Beloj Crkvi, tražiti od međunarodne zajednice da zaštiti građane Vojvodine.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Ispirač
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga