Obeležen 45. rođendan Novosadskog pozorišta

Cela prethodna nedelje bila je u znaku obeležavanja rođendana

27. jan 2019

Urnebesnom komedijom „Ode lova“ Salaškog pozorišta, po tekstu “Dundo Maroje” Marina Držića i u režiji dvojca Berta Čongor i Armin Ric, Novosadsko pozorište (Ujvideki Szinhaz) obeležilo je večeras 45. rođendan.

To je muzičko-plesna varijacija na najstariju jugoslovensku dramu, koju je oko jedne fontane postavio mladi rediteljski duo, kojem je to bio rediteljski prvenac.

Novac, pohlepa i uopšte kretanje para praćeno raznovrsnom, skoro pa klovnovskom igrom čine srž ove duhovite predstave.

Posle predstave organizovan je koktel i nastupio je “Bakšiš bend” u kojem peva glumica Novosadskog pozorišta Judit Laslo.

Cela prethodna nedelje bila je u znaku obeležavanja rođendana.

Održano je i dramsko takmičenje mađarskih vojvođanskih pisaca, gde je najbolji pisac bio Arpad Kočiš, najbolji reditelj je Armin Ric, a nagradu za najbolju glumicu ravnopravno su podelile Livia Banka i Blanka Horvat, dok su najbolji glumci Daniel Husta i Gabor Pongo.

U okviru tog takmičenja, najbolja predstava po utisku publike je bila po tekstu Benca Salaija i režiji Sofije Deli, a koja predstavlja parodiju “Antigone”.

Takmičenje se odvijalo po principu “tri pisca, tri reditelja, tri predstave”.

Tri pisca pišu tekst u toku 12 sati, narednih 12 sati tri teksta preuzimaju tri reditelja koji sa tri glumačke ekipe kreiraju tri predstave koje se uveče, drugog dana od početka pisanja teksta izvode, jedna za drugom, na sceni Novosadskog pozorišta.

U toku sedmice, publika je mogla da pogleda predstave “U ime gospoda” Andraša Urbana, “Liliom” po tekstu Ferenca Molnara, “Dama iz Maksima” Žorža Fejdoa, “Ljudski dodir” udruženja građana Tara, predstava “Smrt fašizmu! O Ribarima i Slobodi” u izvođenju Reflektor teatra i u režiji Minje Bogavac.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga