O portalu

Portal Autonomija nastao je 2007. godine, a 2011. registrovan je kao medij koji izdaje Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) iz Novog Sada (registarski broj IN000090). Autonomija je medij civilnog društva, odnosno neprofitni medij ili, kako se jednostavnije kaže, „medij zajednice“, koji se finansira iz donacija raznih domaćih i međunarodnih organizacija, ali i kroz „crowdfunding“, to jest kroz podršku vernih čitalaca.

Ideja Autonomije je da popune sve one praznine koje su nastale u medijskoj sferi Vojvodine i Srbije u poslednjim turbulentnim godinama, a koje su, između ostalog, nastale zbog brojnih političkih pritisaka i uticaja na medije, katastrofalno loše primene medijskih zakona i uopšte nepostojanja vladavine prava, kao i drugih devijacija na medijskoj sceni. Portal informiše pre svega građane Vojvodine, ali teme i popularni autori koji pišu za naš sajt, gurnuli su Autonomiju i dalje, ka gradovima Srbije, regiona bivše Jugoslavije, ali i Evrope i sveta.

Autonomija je prepoznala potrebu da se pozicionira i kao alternativa „uređivački zarobljenim“, državnim ili komercijalnim medijima, kako bi doprinela pluralizmu informacija, pokretanju debate u društvu i slobodi izražavanja. Baš iz tih razloga, 2015. godine u septembru pokrenunli smo i podsajt na mađarskom jeziku, koji tokom godina postao važan izvor informacija za ovu najbrojniju manjinsku zajednicu u Vojvodini.

Da bismo doprineli profesionalnijem informisanju građana Vojvodine, NDNV je pokrenuo i portal Vojvođanski istraživačko – analitički centar VOICE, koji se bavi istraživanjem korupcije i zloupotrebama na lokalnom nivou. Sinergijom Autonomije i VOICE-a, još snažnije smo se usmerili ka saradnji sa našim najvažnijim partnerima – našim čitaocima.

Sajt Autonomija je nastao iz potrebe da se otvori prostor za normalnost unutar sveopšte nenormalnosti koja vlada ovim prostorima već bezmalo 30 godina. Da se otvori prostor za takozvane tabu-teme. Ona je širok prostor za ljude koji se ne plaše da misle i da to što misle ujedno i glasno kažu, napišu. Autonomija je suprotnost cenzuri i autocenzuri. Autonomija je vezana za slobodu, a nije lako biti slobodan. Za slobodu se valja svaki dan boriti, bez prestanka.

Budite slobodni, čitajte!

Vaša Autonomija

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga