NUNS i NDNV: Licemerno da Vučić u Davosu govori o medijskim slobodama

"Za poslednje tri godine evidentiran 81 slučaj pritisaka, napada, vređanja i diskriminacije novinara u Srbiji od strane javnih funkcionera"

22. jan 2019

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) ocenili su danas da zvuči „nestvarno, cinično i krajnje licemerno“ to što će predsednik Srbije Aleksandar Vučić govoriti na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu na temu „Sloboda medija u kriznim situacijama“.

U saopštenju NUNS i NDNV napominju da je nesporno da su bezbednost novinara i medija i medijske slobode u Srbiji u stalnoj, rastućoj krizi, te da je za to najodgovorniji upravo predsednik Aleksandar Vučić, zbog čega „nema nikakvo moralno pravo da na jednom međunarodnom skupu deli savete ili preporuke na temu medijskih sloboda“.

„Poznato je to novinarskim i medijskim organizacijama, novinarima i medijskoj zajednici u Srbiji, ali i međunarodnim organizacijama i institucijama“, navodi se u saopštenju.

Podsećaju da su taj stav juče ponovili i predstavnici međunarodne organizacije Repoteri bez granica, posle sastanka s predsednikom Srbije.

„Direktorka kancelarije za Balkan organizacije Reporteri bez granica Polin Ades-Mevel posle sastanka je izjavila da su kod predsednika Aleksandra Vučića došli zbog atmosfere koja se pogoršava i da su posebno razgovarali o bezbednosti novinara, nakon napada na Milana Jovanovića. Dodala je: ‘Nismo uvereni da uzima u obzir u najvećoj mogućoj meri ovaj konkretan slučaj'“, dodaje se u saopštenju.

NUNS je najavio i da će 29. januara javno predstaviti svoj godišnji izveštaj o pritiscima i napadima na novinare u 2018. koji ukazuje na trend rasta nesigurnosti medijskih profesionalaca i opadanja medijskih sloboda u Srbiji.

„Koliko je za to kriva aktuelna Vučićeva vlast pokazuje podatak da je za tri poslednje godine evidentiran 81 slučaj pritisaka, napada, vređanja i diskriminacije novinara od strane javnih funkcionera„, dodaje se u saopštenju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga