NUNS i NDNV: Politika i Novosti da saopšte zarade direktora i urednika

Zašto skrivaju podatke od javnosti?

09. feb 2016

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) uputili su danas, pozivajući se na Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, zahteve beogradski, dnevnicima Politika i Večernje novosti da obelodane informaciju o visini zarada rukovodećih ljudi ovih listova, odnosno preduzeća koji su njihovi osnivači.

Zahtevi za pristup informacijama od javnog značaja odnose se i na zarade i biografije članova upravljačkih tela Kompanije Novosti i Politika novine i magazini.

NUNS i NDNV su 22. januara ove godine uputili javni poziv Politici i Novostima, koji su značajnim delom u državnom vlasništvu, da građanima saopšte koliko iznose zarade njihovih rukovodećih ljudi, kao i da predoče javnosti informaciju o tome ko je, pored države, njihov vlasnik.

Pozivajući se na princip transparentnosti, zahtevali smo od ovih medija i da predoče građanima ko sedi u njihovim upravljačkim telima, posebno ako su u pitanju osobe imenovane od strane države ili državnih kompanija.

I Večernje novosti i Politika odlučili su da ove podatke i dalje drže skrivene od javnosti, pa su NUNS i NDNV odlučili da se pozovu na Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, ceneći da građani moraju da imaju ove informacije kako bi razumeli u kojoj meri je država prisutna u upravljanju i nadzoru poslovanja, da li može da utiče na uređivačku politiku, odnosno da li ima mehanizme zaštite svojih, odnosno interesa građana u ovim kompanijama.

Večernje novosti su odbile da saopšte ove podatke, uz obrazloženje da „država upravlja ovim novinama, a da novine žive na tržištu“. Glavna i odgovorna urednica Politike Ljiljana Smajlović odbila je da objavi ove podatke, pravdajući se da postoji unutrašnji akt koji zabranjuje da se javnosti otkrivaju podaci o platama. Rukovodioci ovih medija nisu odgovorili ni na druge zahteve.

NUNS i NDNV smatraju da ove informacije ne smeju da budu skrivene od javnosti, pogotovo s obzirom na činjenicu da su u pitanju kompanije koje su pozitivno diskriminisane u odnosu na sve druge medije u državnom vlasništvu, koji su prošli kroz proces privatizacije.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: 2021
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga