Nove stranke i pokreti pristupili Savezu za Srbiju

"Moramo svi da vučemo u istom pravcu i što pre da srušimo ovaj režim"

23. jan 2019

Savez za Srbiju objavio je danas da je toj organizaciji pristupio veći broj stranaka, pokreta, organizacija i sindikata.

Lider Narodne stranke i trenutni predsedavajući Savezu za Srbiju Vuk Jeremić rekao je na konferenciji za novinare da su opozicionom bloku pristupili Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara, Udruženje „Čuvari grada“, Zelena ekološka partija „Zeleni“, Srpska monarhistička stranka „Srpska sloga“ i Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije.

Savezu su se priključili i Samostalni sindikat poštanskih radnika i Vojvođanski klub socijalista.

Pozdravljajući nove članove Saveza za Srbiju, Jeremić je izrazio zadovoljstvo zbog širenja zajedničkog fronta opozicije do koga, kako je rekao, dolazi na talasu građanskog nezadovoljstva izraženog protestima širom Srbije.

„Ova zima našeg nezadovoljstva ulazi u novu fazu u kojoj je sve širi front onih koji su nezadovoljni okolnostima u društvu. Očekujem da u narednim nedeljama i mesecima taj front bude još više proširen“, rekao je Jeremić u sedištu Saveza za Srbiju u Beogradu.

On je kazao da je s predstavnicima stranaka, udruženja i sindikata koji su danas pristupili Savezu za Srbiju postignuta saglasnost u vezi programa od 30 tačaka koga je taj opozicioni blok predstavio građanima prošle godine.

Predsednik DZVM Aron Čonka kazao je da je Savez za Srbiju prepoznat kao „krovna organizacija koja okuplja opoziciju u Srbiji“ i ocenio da je program Saveza od 30 tačaka „zdrava polazna osnova za opoziciono delovanje ali i period posle smene režima“.

„DZVM je kao manjinska stranka i u prošlosti doprinosila razvoju demokratije u Srbiji. Naš cilj je da nađemo ono što nam je zajedničko, da se udružimo u jednu kolonu jer moramo svi da vučemo u istom pravcu i što pre da srušimo ovaj režim“, kazao je Čonka.

Posle predstavljanja novih članica Saveza za Srbiju, Jeremić je odgovarao na pitanja novinara a upitan da li će Savez zvanično preuzeti organizaciju protesta širom Srbije, on je rekao da je taj blok na neki način inicirao protestna okupljanja posle napada na Borka Stefanovića u Kruševcu, kao i da će nastaviti da ih snažno podržava.

Jeremić je dodao da je stav Saveza za Srbiju da u Srbiji trenutno „nema uslova“ za održavanje slobodnih i fer izbora, jer su, kako je rekao, institucije zarobljene a mediji nisu slobodni.

„Narodna stranka se zalaže i za bojkot parlamenta jer u fingiranju rada državnih institucija ne treba učestvovati. Važno je da u vezi sa tom odlukom budemo jedinstveni, nećemo dozvoliti podele iako će režim pokušati da ih izazove“, kazao je lider Narodne stranke i dodao da jedna od temeljnih tačaka narednih protesta treba da bude stav opozicije da neće više učestvovati u „predstavama koje režim organizuje, poput izbora“.

Komentarišući stav o bojkotu izbora, predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac kazao je da bojkot sam po sebi nije cilj, već da su cilj slobodni i pošteni izbori, a da do bojkota treba da dođe ako nije moguće izboriti se za poštene izborne uslove u kojima bi i opozicija mogla da pobedi.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga