Neobične scenske forme na 5. Šekspir festivalu

U Čortanovcima sledi "serija neobičnih stvari"

12. jun 2018

Jubilarni, peti Šekspir festival počeće 28. juna predstavom “Tit Andronik” Zagrebačkog kazališta mladih na sceni Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, a do 1. jula biće nastavljen gostujućim predstavama u Vili Stanković u Čortanovcima, te pratećim programom za decu u Malom pozorištu “Duško Radović” u Beogradu.

Osnivač i direktor Šekspir festivala, reditelj Nikita Milivojević, rekao je da se trudi da svake godine na programu bude neki novi Šekspirov komad – od 37 poznatih, a nada se da će vremenom u Čortanovcima biti izveden ceo opus slavnog dramskog autora.

“Zagrebačko kazalište mladih je zaista prestižno pozorište u regionu, Igor Vuk Torbica je jedan od najzanimljivijih reditelja mlađe generacije, a kontroverzni komad ‘Tit Andronik’ još nismo imali tako da je to prava stvar za otvaranje”, rekao je Milivojević 11. juna na konferenciji za novinare u dvorištu “Vile Stanković”.

Želeo je, kako je dodao, da “Tit Andronik” bude igran na prelepoj pozornici pod vedrim nebom u Čortanovcima, ali je predstava tehnički veoma zahtevna i zato će biti u SNP-u.

Naredne tri večeri u Čortanovcima, kako je izjavio, sledi “serija neobičnih stvari”.

“Molim, nastavite (Hamlet)” je predstava bitefovskog tipa, prema konceptu Rodžera Bernata i Jana Dujvendaka.

Igra se samo scena ubistva Polonija, a onda sledi suđenje Hamletu, sa pravim sudijom, advokatima i veštacima, uz troje profesionalnih glumaca, dok je publika porota. Kompanija Dreams Come True (Švajcarska, Francuska, Španija) postavila je tu predstavu oko 150 puta na mnogim festivalima u svetu, uvek sa lokalnim akterima iz realnog života, i na osnovu pravnog sistema date sredine.

Milivojević za sada nije otkrio imena eksperata, dok će kraljicu Gertrudu igrati Svetlana Bojković, a Hamleta i Ofeliju mladi glumci Aleksandar Milković i Jelena Đulvezan, koji su inače bračni par. Sa njima će na svega nekoliko proba, kao i drugde u svetu, raditi reditelj Bernat.

Milivojević je dodao da je neobično i to što će publika gledati trudnu Ofeliju, budući da je Jelena Đulvezan u drugom stanju.

Iz Čikaga stiže hip-hop mjizikl “Q-gents” (Dva viteza iz Verone), u produkciji trupe Q Brothers.

“To su dva momka koji repuju Šekspira i zajedno predstavljaju svih 20 likova. Na isti način radili su već ‘Otela’ i postali festivalske zvezde. Smatram da je pristup Šekspiru kroz rep jedan civilizacijski pomak”, rekao je Milivojević, dodajući da će Q Brothers održati tokom festivala i radionicu za tinejdžere.

Na kraju glavnog programa Šekspir kompanija iz Berlina izvešće “Mletačkog trgovca” u režiji Mihaela Gintera.

“Ova predstava ima dosta muzike uživo, istovremeno je gorka i duhovita, a ima i politički kontekst. Privuklo me je što reditelj Ginter kaže da je za njega kao Nemca bilo važno da uradi ovaj komad o jednom Jevrejinu”, izjavio je Milivojević.

U programu Šekspir za veliku decu do 3. jula u Malom pozoristu “Radović” biće izvedena predstava sa repertoara tog teatra – “Bura” u režiji Nikite Milivojevića, zatim “San letnje noći” Mihalisa Sionasa, u produkciji Thesis Theatre Company iz Atine, “Romeo i Julija” Nela Krouča i britanske putujuće trupe The HandleBards (koja po Velikoj Briraniji ide na turneje isključivo na biciklima), a na kraju će studenti druge godine glume i režije iz Milivojevićeve klase sa Akademije umetnosti u Novom Sadu nastupiti kao Shakespeare Tribute Band i prikazati predstavu “Šekspir party”.

Producentkinja Jelena Gavrić iz Malog pozorišta “Radović” izrazila je zadovoljstvo što se festival širi i na taj način “regrutuje nove ljubitelje Šekspira”.

“U svetu se Šekspir igra i za najmlađe gledaoce. Njegovi komadi nose niz značajnih životnih pouka za decu i ona ih kroz glumačku igru shvataju i prihvataju. Mi smo sa ‘Burom’ imali pozitivno iskustvo”, rekla je Jelena Gavrić.

Milivojević je istakao je da je ove godine program bogatiji zahvaljujući boljoj finansijskoj podršci.

“Prošlog leta, a i onog pre njega, kako su stvari krenule, mislio sam da ću ovde sam igrati Šekspira. Srećom, sada imamo budžet od 10 miliona dinara, otprilike kao kada smo startovali”, rekao je on, zahvaljujući se nadležnima u opštini Inđija i pokrajinskim vlastima Vojvodine, kao i kompaniji Uniqua na podršci.

Na pitanje šta se promenilo, Milivojević je odgovorio da ne zna i da je “to sa komisijama kao lutrija”, ali da se obradovao.

“Problem je što mi cele godine spremamo festival, a onda do poslednjeg trenutka ne znamo rezultate konkursa, pa nekad moramo neka planirana gostovanja i da otkažemo”, dodao je Milivojević.

Direktorka Sektora za marketing i korporativne komunikacije Uniqua osiguranja Sonja Marić izrazila je zadovoljstvo što je ta kompanija i ovog puta doprinela da se realizuje jedinstveni festival posvećen Šekspiru. “Ova manifestacija je prilika da podržimo kulturu i pozorišnu scenu u Srbiji. Na taj način ostajemo verni promociji pravih vrednosti i ulaganju u zajednicu u kojoj poslujemo”, rekla je Sonja Marić.

Ulaz na predstave u “Radoviću” je besplatan, uz ulaznice koje će se deliti od 20. juna. Za glavni program cene se kreću od 500 do 900 dinara.

Festivalski sajt je sekspirfestival.org, a porogram se nalazi i u Kalendaru portala SEEcult.org.

(SEEcult)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga