Ne davimo Beograd: Sudskim kaznama pokušavaju da uguše otpor

Inicijativa uputila poziv građanima da im pomognu da plate izrečene kazne za organizaciju protesta

31. maj 2018

Inicijativa Ne davimo Beograd saopštila je danas da je protiv njihovih aktivista pokrenuto više od 30 postupaka zbog organizovanja protesta kojima su ukazivali na kršenje zakona tokom sprovođenja projekta „Beograd na vodi“ i nekažnjavanje za rušenje u Hercegovačkoj ulici, zbog čega su im do sada izečene kazne u iznosu od 180.000 dinara.

U saopštenju Inicijative ocenjuje se da kažnjavanje njihovih aktivista predstavlja način da se uguši građanski otpor, zbog čega su pozvali građane da im pomognu da plate izrečene kazne.

„Ove kazne na najbolji način pokazuju da jedan zakon važi za funkcionere vladajuće stranke, čiji se bahati postupci nagrađuju, a drugi za građane – čiji glas nezadovoljstva žele da slome. Pomozite nam da im to ne dozvolimo“, apeluje Inicijativa.

U saopštenju se navodi da je najveća kazna od 100.000 dinara izrečena za protest „Ostavke i odgovornost“ 15. februara 2017. godine, koji je organizovan kao reakcija na saznanja koja je supruga gradonačelnika Siniše Malog iznela u intervjuu Mreži za istraživanje kriminala i korupcije KRIK.

U ovom slučaju sud je odlučio da su krivi zbog kršenja Zakona o javnom okupljanju, koji propisuje da se protest mora prijaviti pet dana ranije i da protest nastao u reakciji na određeni dogadjaj ne može imati organizatora, dodaje se u saopštenju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga