Milena Dragičević Šešić: Zaostavština nezavisne kulturne scene najdragocenija za budućnost

"Mlade i buduće generacije kroz to mogu da uče šta je pravo na pobunu, pravo na slobodnu reč, pravo na slobodno mišljenje"

29. jan 2019

Kulturološkinja Milena Dragičević Šešić izjavila je večeras da je zaostavština koju je proizvela nezavisna kulturna scena tokom devedesetih godina prošlog veka najvrednija kulturna zaostavština koju iz tog perioda svoje istorije Srbija ima.

“Nezavisna kulturna scena i njene institucije moraju da prave svoje arhive, ako ih već nisu napravili, kao zaostavštinu za budućnost alternativnih pokreta, umetničkih udruženja i kolektiva”, kazala je Milena Dragičević Šešić na promociji njene knjige “Umetnost i kultura otpora” u knjižari Bulevar buks u Novom Sadu.

Prema njenim rečima, mlade i buduće generacije kroz to mogu da uče šta je pravo na pobunu, pravo na slobodnu reč, pravo na slobodno mišljenje.

Ocenila je da kultura otpora podrazumeva i antifašizam i antikapitalizam.

Kao primer kulture otpora navela je performanse koje svakog 10. jula izvode Žene u crnom u Beogradu, a nakon toga 11. jula odlaze u Srebrenicu, na komemoraciju žrtvama genocida.

“To je jedan veoma hrabar čin, a one se uvek susreću sa velikim otporima”, kazala je Milena Dragičević Šešić.

Pre promocije knjige u “Šok zadruzi” otvorena je izložba „25 godina – bez ishodišta – od Led Arta do Šok zadruge”, koja predstavlja izvod iz arhivske građe nezavisnih umetničkih udruženja: Led art, Art klinika i Šok zadruga.

(Autonomija, foto: Jelena Dukarić)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga