Mađarski pokret oštro protiv gašenja Visoke teničke škole u Subotici

"Ko će da stane u zaštitu tekovina u obrazovanju na mađarskom jeziku”

30. jan 2019

Mađarski pokret protestovao je danas zbog nacrta odluke Pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje zbog Nacrta odluke o fuzionisanju postojećih visokih tehničkih škola strukovnih studija sa sedištem u Subotici, Zrenjaninu i Novom Sadu te o nastavljanju obrazovanja stručnjaka tehničkog profila u novoj viskoobrazovnoj ustanovi pod nazivom Akademija tehničkih strukovnih studija Vojvodine.

“Ukoliko se zamisli izvršne vlasti ostvare, danom usvajanja pokrajinske skupštinske odluke će navedene visoke škole prestati postojati. Usled toga će se u sistemu ovog dela visokog obrazovanja prestati svaka mogućnost da bilo ko unutar obrazovne ustanove stane u zaštitu tekovina u obrazovanju na mađarskom jeziku”, naveo je Mađarski pokret u saopštenju za javnost.

Dodali su da se u pomenutom nacrtu ni jednom rečju ne govori o budućnosti obrazovanja na mađarskom jeziku koja se na Visokoj tehničkoj školi strukovnih studija u Subotici izvodi sa dugačkom tradicijom od više od 60 godina.

“Sa velikom verovatnoćom se može pretpostaviti da će fuzionisanje visokih tehničkih škola strukovnih studija rezultirati ukidanjem obrazovanja stručnjaka tehničkih profila na mađarskom jeziku, što bi proizvelo dileme o saglasnosti ovakve pokrajinske skupštinske odluke sa Ustavom”, piše u saopštenju.

Dodaje se da se radi o nacrtu odluke kojim se vređaju izuzetno važni interesi kako mađarske zajednice u Vojvodini, tako i grada Subotice, te je zbog toga potrebno da se rasprava o nastalom problemu vodi u javnosti.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga