- Autonomija - https://www.autonomija.info -

LSV: Vojvodini platiti 840 miliona evra za obeštećenje za NIS

Šef poslaničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine u pokrajinskom parlamentu Branislav Bogaroški izjavio je da Vojvodini mora da bude isplaćeno 840 miliona evra na ime obeštećenja zbog prodaje Naftne industrije Srbije (NIS) ruskom Gaspromu.

„NIS je od strane nezavisne revizorske kuće procenjen na 2,2 milijarde evra, a prodat je za 400 miliona. Stoga tražimo razliku između onoga što je Vojvodina tom prodajom prihodovala i cene koju je realno trebalo da NIS ima. Ta razlika iznosi 840 miliona evra“, rekao je Bogaroški za današnji novosadski Dnevnik.

Prema njegovim rečima, to obeštećenje ne treba da plati kupac nego onaj koji je prodao NIS po nižoj ceni od realne.

„Postoje dva načina da se to nadoknadi Vojvodini, koja je praktično izgradila NIS i na čijoj teritoriji se nalazi 90 odsto nafte i gasa. Jedan od njih je da Srbija iz budžeta prebaci novac na budžet Vojvodine. Drugi podrazumeva da Vojvodina preuzme udeo u NIS-u koji je zadržala Srbija. U pitanju je udeo od oko 20 odsto“, kazao je Bogaroški.

Dodao je da i visina rudne rente mora da se podigne, jer je u Srbiji ona najniža u Evropi.

„Imamo situaciju da se kod nas ubrzano eksploatišu nafta i gas, a za to se plaća renta daleko niža nego bilo gde. U okruženju nema niže rudne rente od 11 odsto, a kod nas je tri odsto. U Rusiji, rudna renta je između 20 i 30 odsto“, objasnio je Bogaroški.

Ocenio je da rudna renta mora da se oporezuje u skladu s evropskim standardima i da najveći deo tog novca mora da ostane lokalnoj samoupravi na čijoj teritoriji se crpe nafta i gas.

„Sada smo u situaciji da najveći deo rudne rente ubire Republika, a nešto sitno ostaje opštinama“, naveo je Bogaroški.

LSV je prošle sedmice saopštila da će nastaviti pregovore o rekonstrukciji Pokrajinske vlade, pod uslovom da Skupština Vojvodine hitno zatraži obeštećenje Vojvodine zbog prodaje NIS-a.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!