- Autonomija - https://www.autonomija.info -

LSV: Srbija za sedam godina izgubila grad veličine Novog Sada, Zrenjanina i Vršca zajedno

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) saopštila je danas da će Srbija za sedam godina izgubiti više od pola miliona ljudi, zbog loše političke i ekonomske situacije u zemlji.

„Politika stalnog zveckanja oružjem i pretnji ratovima mora prestati. U suprotnom, ova će postati pusta teritorija koju će svi zaobilaziti“, naveo je LSV u saopštenju za javnost.

Ta stranka napominje da poslednji podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da će u Srbiji na kraju 2018. godine živeti svega sedam miliona ljudi, dok je prema podacima sa popisa iz 2011. godine u Srbiji živelo više od 7,56 miliona ljudi. To, kako ističu, znači da je za sedam godina izgubljen grad veličine Novog Sada, Zrenjanina i Vršca zajedno.

„Za samo sedam godina nestalo je preko pola miliona ljudi. Podaci Statističkog zavoda Srbije o odnosu rođenih i umrlih 2017. godine jasno ukazuju na loše populacione trendove. Broj umrlih je za 38.828 veći od broja rođenih„, dodaje se u saopštenju.

LSV upozorava da su loša politička i ekonomska situacija pokrenule novi talas emigracije iz Srbije pa su „put Beča, Berlina, Bratislave, Dablina, Toronta ili Sidneja“ otišle na hiljade mladih i obrazovanih ljudi.

„Odlaze cele porodice. Mnogi mladi u Vojvodini, ali i drugim krajevima zemlje, čine sve da se domognu nekog od pasoša Evropske unije. To je prvi korak ka odlasku iz Srbije. Vojvođanska sela sve više liče na staračke domove. Mladi su daleko od kuća, a starci su ostali“, upozorio je LSV.

U saopštenju se ocenjuje da politika svih vlasti u Beogradu od 1990. godine, nije vodila računa o interesima ruralnih krajeva, već su u njihovom fokusu samo interesi grada Beograda pa „vesti o novim neboderima, muzičkim fontanama ili novogodišnjoj rasveti od 300 miliona dinara prestižu jedna drugu“.

„Dok se ulaže samo u grad Beograd, dotle se ostatak zemlje suočava sa drastičnom depopulacijom“, dodaje se.

LSV je pozvao Vladu Srbije da prestane se pisanjem neprimenjivih strategija i da svojom jasnom politikom pokažu pre svega mladima da je moguće da ostanu u zemlji i u njoj rade i normalno žive.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!