LSV: Sramotan odnos vlasti u Zrenjaninu prema antifašizmu

Skupu kod nekadašnjeg logora u Ulici Cara Dušana prisustvovali su i predstavnici Vojvođanske partije i Udruženja antifašista Zrenjanina.

02. okt 2018

Delegacija Lige socijaldemokrata Vojvodine, povodom Dana oslobođenja Zrenjanina od fašizma, položila je danas venac na mestu nekadašnjeg najvećeg nacističkog logora u Banatu i kritikovala odnos lokalnih vlasti prema vrednostima i tradiciji antifašizma.

Odlukom o ustavnovljenju praznika grada Zrenjanina, koju je osvojila Skupština grada, predviđeno je da se Dan oslobođenja u Drugom svetskom ratu obeležava kao jedan od tri praznika grada. U praksi, 2.oktobar 1944.godine, postoji samo na papiru, kazali su predstavnici LSV-a.

Dodali su da je za svaku osudu i stanje spomen-obeležja posvećenih pojedincima koji su učestvovali u antifašističkoj borbi, jer se rodne kuće narodnih heroja urušavaju, spomenici su devastirani, a spomen-ploče ispisane grafitima.

“Nacistička okupacija ostavila je krvav trag u Zrenjaninu i drugim mestima Banata. Hiljade naših sugrađana je ubijeno. Nažalost, obeležavanje godišnjice pobede nad nacizmom i fašizmom u Zrenjaninu ni izbliza nije na zadovoljavajućem nivou”, rekao je predsednik Gradskog odbora LSV-a u Zrenjaninu Bojan Kostreš.

Današnjem skupu kod nekadašnjeg logora u Ulici Cara Dušana prisustvovali su i predstavnici Vojvođanske partije i Udruženja antifašista Zrenjanina.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga