LSV: Spečiti prodaju zemlje strancima, iskoristiti slovački model

Ostalo još svega 59 dana

03. jul 2017

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) pozvala je danas ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića da iskoristi Predlog zakona koji je ta stranka podnela Skupštini Srbije, s ciljem da se spreči prodaja poljoprivrednog zemljišta strancima.

“Godinu i po dana upozoravamo da će u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju sa EU od 1. septembra 2017. godine državljani Evropske unije moći ovde, kod nas, kupovati zemlju. Kolika god cena bila, njima će biti jeftino jer je u EU zemlja skuplja. Vremena da se spreči prodaja zemlje strancima je sve manje i nema izgovora da nije bilo vremena da se takav zakon napravi i usvoji”, naveo je LSV u saopštenju za javnost.

Ta stranka se založila da se u Srbiji primeni model koji je već primenila Slovačka, koja je propisala da stranci mogu kupiti zemlju, ali uz uslov da tamo žive deset godina, da se tri godine bave poljoprivredom i da im nadležni državni organ da neophodnu dozvolu da kupe zemlju.

“Dakle, budući da je od danas do 1. septembra ostalo još svega 59 dana, nema potrebe za time da se pravi neki novi Nacrt zakona i dodatno gubi vreme,već ministar Nedimović može iskoristiti naš predlog i odmah krenuti u javnu raspravu koju najavljuje i za koju je kako sam kaže potrebno još 10 do 15 dana”, piše u saopštenju.

Predsednik LSV Nenad Čanak je prošle srede Skupštini Srbije podneo Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga