- Autonomija - https://www.autonomija.info -

LSV: Nedopustivi pomeni fašistima, država da hitno reaguje

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) najoštrije je osudila služenje parastosa za ratnog zločinca i ideologa fašizma u Srbiji Dimitrija Ljotića, koji je održan sinoć u hramu Vaznesenja gospodnjeg u Novom Sadu, u organizaciji grupe sledbenika njegove ideologije okupljene oko časopisa „Iskra“.

LSV je postavila pitanje vlasti zašto nemo posmatra širenja fašističke ideologije i ne čini ništa da se ovakvi ekscesi spreče, te zatražila reakciju države i sprečavanje budućih pomena ratnim zločincima, te hitan raskid sa politikom blagih reakcija prema pojedincima i organizacijama koje šire fašističke i nacističke ideje.

„Ovo je prilika da se postavi i pitanje velikodostojnicima Srpske pravoslavne crkve (SPC) zašto se ovakvim postupcima crkve relativizuje zločin koji je počinio Dimitrije Ljotić“, ističe se u saopštenju te stranke.

Napominje se da je ideologija fašizma u Evropi i Srbiji u smrt odvela milione nevinih.

„Treba se zapitati zašto vlasti Srbije dele lekcije susednim državama o tolerisanju fašizma u njihovim društvima, a ne reaguju na širenje fašizma u samoj Srbiji“, navodi se u saopštenju.

LSV poručuje da neće dopustiti veličanje ratnih zločinaca.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!