LSV: Ne ukidati povrat PDV-a na opremu za bebe

Jedan u nizu gorućih problema majkama na porodiljskom odsustvu jeste to što na svoju zarađenu naknadu čekaju po nekoliko meseci

15. dec 2016

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) pozvala je Vladu Srbije i ministarku bez portfelja zaduženu za demografiju i populacionu politiku Slavicu Đukić Dejanović da ne dozvole ukidanje povrata PDV-a na opremu za bebe od 1. januara i da hitno obezbede sistemsku podršku roditeljima.

„U teškim finansijskim okolnostima u kojima živi većina roditelja, pored uobičajene jednokratne pomoći Republike Srbije i lokalne samouprave, jako je važna i ta podrška države u vidu povrata od oko četdesetak hiljada dinara u prvoj i trideset hiljada u drugoj godini deteta“, napominje se u saopštenju funkcionerke LSV Ane Pataki.

Dodaje se da su u prethodnom periodu odbornici Lige kroz inicijativu “Puna plata za trudnice” u lokalnim samoupravama predlagali isplatu jednokratne pomoći trudnicama i porodiljama, te da je negde ta praksa uvrštena u redovna socijalna davanja koja su na sebe preuzimale lokalne vlasti, ali da je sada te materijalne podrške sve manje.

„Takođe, jedan u nizu gorućih problema majkama na porodiljskom odsustvu jeste to što na svoju zarađenu naknadu čekaju po nekoliko meseci, jer poslodavac ne stiže, ne može ili ne želi da svaki mesec podnosi nekoliko desetina papira, kako bi mu bili refundirani troškovi i sredstva uplaćena retroaktivno“, navodi se u saopštenju.

Ukazuje se i na potrebu rešenja problema nedovoljnog broja mesta za decu u vrtićima u većini lokalnih samouprava i astronomskih troškova koje to roditeljima izaziva, te poručuje da ova pitanja zahtevaju hitna rešenja koja ne smeju čekati najavljeno osnivanje demografskog saveta.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga