LSV: Da odgovaraju krivci za isključivanje broja hitne pomoći u Novom Bečeju

"Umesto da izmiri dugove, lokalna vlast ove godine za gradsku slavu Gospojina obezbedila 80 miliona dinara iz budžeta za pevače"

07. feb 2019

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) zatražila je danas da snose posledice oni koji su odgovorni za isključivanje broja hitne pomoći u Novom Bečeju, jer su zbog toga bili ugroženi životi stanovnika te opštine.

“Iako su telefoni Doma zdravlja u Novom Bečeju zbog neizmirenih računa isključeni u utorak oko 14 časova, odgovorna lica u Domu zdravlja i opštini Novi Bečej, kao njegovom osnivaču, nisu o ovom problemu na adekvatan način obavestila građane, niti se potrudila da nađu rezervnu telefonsku liniju koja bi bila stavljena na raspolaganje Službi hitne medicinske pomoći”, naveo je u saopštenju za javnost predsednik Izvršnog odbora LSV-a Saša Šućurović.

Dodao je da su oni na taj način doveli u opasnost potencijalne pacijente koji su mogli u tom periodu imati potrebu za intervencijom hitne pomoći.

“Nesposobnost ili pokušaj da se problem prikrije nijednog trenutka ne smeju biti razlog da se životi i zdravlje stanovnika dovedu u pitanje”, poručio je Šućurović.

Optužio je lokalnu vlast da se “otvoreno opirala” da nađe rešenje za izmirivanje duga od 115 miliona dinara, koji je nastao pre svega zbog dugovanja državne apoteke, dok su istovremeno ove godine za gradsku slavu Gospojina obezbedili 80 miliona dinara iz budžeta za pevače.

“Tako su se u prethodna tri dana bavili organizacijom izbora za pevaljku koja će nastupiti na Gospojini, umesto da se kao odgovorno rukovodstvo posvete rešavanju problema sa isključenim telefonima Hitne pomoći”, naveo je Šućurović.

Optužio je lokalnu vlast da su tako pokazali da im je važno isključivo “komforno zadržavanje vlasti” i apelovao na nadležne državne instistucije da obezbede da se brojevi hitnih službi – medicinske, vatrogasne i policijske pomoći – 194, 192 i 193 ne mogu isključivati nikada i nikome, čak ni zbog neplaćenih računa.

Šućurović je ocenio da je situacija u opštini Novi Bečej pokazala još jednom potrebu veće decentralizacije države i ravnomerniju decentralizovanu raspodelu novca, jer je problem sa dugovanjem Doma zdravlja prvenstveno nastao i kumulativno se uvećavao zbog prepuštanja domova zdravlja na odgovornost opštinama, kojima pri tome iz republičke kase nije obezbeđeno dovoljno novca da se obezbedi njihovo efikasno funkcionisanje.

Broj 194 hitne pomoći Doma zdravlja u Novom Bečeju bio je isključen od prekjuče u 14 sati do juče u 10.30 zbog duga, javio je Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

Zaposleni su u tom vremenu samoinicijativno, putem društvenih mreža, bili obavestili javnost o privremenom broju Hitne pomoći, 060 0809413.

“Nisam verovao da je moguće da je 194 isključen. Dešavalo se već u poslednjih godinu dana da zbog duga isključe telefone, ali niko nije verovao da je moguće da isključi telefon od životne važnosti za pacijente. Taj broj pozivaju ne samo Novobečejci, već svi koji se nađu na potezu između Kikinde i Zrenjanina, što je najveća teritorija koju pokriva jedna služba hitne pomoći u Vojvodini”, kazali su za VOICE zaposleni u ovoj ustanovi.

Prema rečima sagovornika VOICE-a, rukovodstvo ustanove je imalo da saznanja da će telefoni biti isključeni, ali ništa nije preduzeto da se to predupredi.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga