Kostreš: Stranke da ne primaju preletače sa mandatima

"Ukoliko se ovoj pojavi ne stane na put, ona će dovesti do sve veće apatije birača"

04. jul 2017

Generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš pozvao je danas političke stranke da donesu kodekse ili pravilnike po kojima neće prihvatati članove drugih stranaka koji dolaze sa poslaničkim ili odborničkim mandatima.

“Ukoliko je želja za promenom plod promene političkih ubeđenja, ti ljudi bi trebalo da mandate ostave onoj listi, odnosno stranci sa kojom su ga osvojili, pa da onda promene stranku i ubeđenja. Isto tako, partija koja ih prima bi trebalo da se raduje ljudima koji su u stanju da se odreknu poslaničkog ili odborničkog mandata da bi im se priključili”, naveo je Kostreš u saopštenju za javnost.

Ocenio je da bi takvo rešenje bilo na dobrobit i birača i stranaka.

Prema njegovim rečima, u pojedinim medijima je objavljeno da su prema preliminarnim podacima u gotovo trećini opština u Srbiji odbornici menjali stranačku boju i prelazili u tabore koji su formirali vlast.

“Sa druge strane, impresivan je broj i politička raznovrsnost poslanika i poslanica u aktuelnom sazivu Skupštine Srbije koji su promenili stranke na čijim listama su u taj parlament izabrani. Činjenica je da oni koriste mogućnost koju im ostavljaju Ustav i Zakon o izboru narodnih poslanika, ali je isto tako činjenica i da ovakvim postupcima dolazimo u opasnost od urušavanja čitavog političkog sistema”, ocenio je Kostreš.

Upozorio je da će, ukoliko se ovoj pojavi ne stane na put, ona dovesti do sve veće apatije birača, jer, umesto toga kako su građani glasali, važnije postaje kako će se određeni pojedinci organizovati unutar parlamenta.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga