Kostreš: Srbija propada, moć se koncentriše u Beogradu 

Najavio je da će LSV u Skupštini grada Zrenjanina predložiti odluku o pravu seoskih mesnih zajednica na prenos sredstava od poreza na imovinu fizičkih lica

30. jan 2018

Predsednik Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine u Zrenjaninu Bojan Kostreš izjavio je danas da je centralizacija jedan od temeljnih problema sa kojim se suočava Srbija, a posledica takvog sistema je “koncentracija moći u gradu Beogradu i propadanje najvećeg dela zemlje”.

“Centralizacija se u Srbiji prihvatila kao jedini način funkcionisanja sistema, pa su i niži nivoi vlasti ustrojeni na sličan način. Finansijska sredstva u lokalnim sredinama koncentrišu se u sedištima gradova i opština, a naseljena mesta ostaju na marginama”, naveo je Kostreš u saopštenju za javnost.

Dodao je da je lokalna samouprava u Zrenjaninu jedan od primera nekvalitetnog uređjenja sistema vlasti, pošto građani na celoj teritoriji grada Zrenjanina izdvajaju sredstva za budžetski dinar, ali je očit raskorak u kvalitetu života u gradskim u odnosu na seoske mesne zajednice.

“Nivo centralizacije lokalnih finansija doveo je do katastrofalnog stanja u naseljenim mestima, pa čak i do promišljanja svrhe postojanja Saveta mesnih zajednica. Sela na teritoriji grada Zrenjanina doživljavaju veliki demografski pad. Nekada velika sela postaju poluprazne, zapuštene sredine sa staračkim domaćinstvima”, naveo je Kostreš.

Najavio je da će LSV u Skupštini grada Zrenjanina predložiti odluku o pravu seoskih mesnih zajednica na prenos sredstava od poreza na imovinu fizičkih lica, koja predviđa da se 85 odsto poreza na imovinu fizičkih lica naplaćenog na teritoriji mesne zajednice, kao i prihoda koje mesna zajednica ostvari svojom delatnošću, vrati u budžet mesne zajednice.

“Osim iznosa potrebnog za tekuće funkcionisanje, sva ostala sredstva bi se koristila za saniranje problema mesnih zajednica i projekte razvoja. Tražićemo podršku svih odbornika Skupštine grada Zrenjanina, jer je ovo pitanje iznad stranačkih razlika”, poručio je Kostreš.

Dodao je da temeljne reforme lokalne samouprave u Srbiji ne može biti bez donošenja novog, modernog Ustava Srbije i pratećih zakona i uspostavljanja decentralizovanog sistema vlasti.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga